.

Cara Membuat Situs Iklan Baris

Tuesday, 25 August 2015

BROWNIES 3 INGREDIENTS. MUDAH !


*Nampak tak, nampak tak kat bawah ni. gila kau tak nampak. Nampak sedap kan? nampak je. rasanya idok le teman tahu. haaa. nak tahu sedap ke tidak. try la buat.




Assalamualaikum and evenin' readers

Sihat semuanya? in shaa Allah.

Its been a while I didnt post any of my recipes. My recipes sangat. What I meant is, any recipes that I already tried and its taste delish. So hari ni saya "bermurah hati" nak kongsi resepi yang sangat mudah. terlebih mudah. ter ter dan ter"MUDAH'. haaaa. hamik kau. serius la. kalau tak mudah saya tak akan buat. yela, dekat dunia ni semua nak mudah. cari duit pun nak mudah, tu yang dapat derma 2.6 bill tu. oppss. heeeee.

Haa, ok sambung balik. jangan ngada sembang politik kat sini. politik kampus pun kita diam je hokeyh. heeee.
So, hari ni nak kongsi pasal brownies. Yela kita ni tak biasa makan brownies. Dapat rasa seketul je masa first sem dulu, tu pun atas belas ehsan kawan. *thanks athirahmazlan. sadis naw je ayat. sembang kena kencang sikit. haaahaa.

Ok, alkisahnya, malam tu adik cakap nak makan brownies. Bahan tak ada pun sebenarnya. Its only basic stuff that we have it in our house. Senang cerita bahan ruji rumah la. So, shall we?




ingredients (Bahan-bahan)

1/2    cup  - Self raising flour
1 1/4 cups - Nutella
2 Biji Telur

sumber: google

By the way, for your information, self raising flour berbeza dengan all purpose flour. Self raising ni dia dah tambah serbuk penaik. So, lebih mudah. Nama pun resepi mudah, semua mestilah mudah. All purpose flour tu exactly like tepung gandum biasa yang buat goreng cempedak tu. alahai sedapnya.


sumber: google

Telur, siapa tak tahu memang nak kena sekolahkan balik la. Ha, nanti ada pula yang tanya "sis, telur guna gred apa?" 
Asal telur, kau  guna la. jangan guna telur biawak sudah la ya. *Telur biawak, dekat USM je boleh dapat. heeee :)



Procedure

1) Campur semua bahan ikut turutan ingredients kat atas.

2) Then stir/gaulkan hingga sebati. (pakai tangan lagi awesome)

3) Kalau rasa dah sebati, masukkan dalam oven dengan suhu 195C/350F for about 15 - 20 minutes.


That's all. Easy right? Mudah sangat. Kan dah cakap mudah. And the result also was delish. Sedap. Can make it as minum petang time santai santai tu. Or also makan malam as dessert. So, please have a try. And if you do so, please tag me at your comment, so saya pun boleh happy sekali bila ada orang buat resepi ni. heeee.

opps. lupa pula. ni selalu saya pesan. oven tu awak semua pandai pandai adjust sikit. lain orang lain oven. ada yang baru ada yang lama. kalau lama, maybe lambat sikit proses bakar dia. so kena dalam 25-30 minutes. kena tengok tengok selalu la. agak-agak. simple right? selamat mencuba..



p/s : Actually, I post this recipes for my friend, ROHANI ISMAIL. she requested it. haaa. jangan cakap sis tak payung hokeyh? haha. 



14 comments:

  1. ya Allah thank you for sending this person to me...i like brownies vr mucchhhhh...nak try buat la nti..hihi credit to you...

    ReplyDelete
    Replies
    1. awaaa, malu kita. hee. segala pertemuan itu dah dirancang. dan Allah itu Perancang terbaik:)

      Delete
    2. nak sedap plus crunchy sikit, letak badam sikit. sure leleh. heee.

      Delete
  2. senangnyaaaaa simple jee nampak sedap ^^

    ReplyDelete
  3. sedapnyaaa.... Kita follow awak dah.. :)
    Jom kongsi tips .. :)
    #93

    ReplyDelete
  4. tq sharing this recipe. will try :D

    ReplyDelete
  5. sedapnya brownies..dah lama teringin nak buat...thanks sharing resepi ni..:)

    ReplyDelete
  6. huwaaa..bila la mood rajin nak dtg ni. suka sgt brownies

    ReplyDelete
  7. WAaaaaaaaaa...sexynye brownies dia..... kite tak pernah buat lagi.... ni yang bikin teliur ni...

    ReplyDelete
  8. Seriously, bahan yg sangat mudah nak dapat. Will make it. Thanks ^^

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnang

Labels

2016 (2) 2017 (9) affiliate (2) agent (2) agro (1) alhamdulillah (1) aurat wanita (2) bar (1) batu 10 (1) berasap (1) Berita (1) bersederhana (1) beryls (1) biarkan cita tersenyum lagi (1) birthday (1) biskut (1) blogger (36) bloglist (1) blue royals (1) brownies (1) cairkan (1) campak (1) cari makan (1) choc (1) coin (1) coklat (2) contest (8) cornflakes (1) crunchy (1) dapur (1) double boiled (1) double-boiled (1) duit (1) elise (1) environmental (1) erti (1) family (5) farm (1) festival (1) final year (3) food (1) foodporn (3) games (1) giveaway (11) gold (1) graduate (1) graduation (1) grateful (1) hadis (1) hantaran (1) hantu (1) happily (3) hati (4) heat (1) hectic sem (1) hitam (1) holiday (1) homemade (1) homesick (1) hunting (1) income (1) insidious 3 (1) issues (1) jalan-jalan (1) jana (1) jejari (1) karya (1) koci (1) kuih (3) kuih raya (2) kuih tradisional (1) laboo (1) labu (1) lazada (1) life (1) maal hijrah (1) madu (1) makan (1) Malaysia (6) MATHAF (1) melancong (1) memori (1) mengumpat (1) moral values (5) motivation (1) movie (1) mudah (4) murah (1) negeri (1) nestum (1) newspirit (1) nikah (2) nutella (1) ogos (1) pantai (1) pelajar (1) pencarian (1) perihal (2) periuk nasi (1) pinterest (1) pizza (2) port dickson (2) pray (1) produk kecantikan (1) PTPTN (1) puasa (1) puisi (2) ramadhan (3) rangup (1) raya (4) recipes (1) resepi (3) review (3) rezeki (3) rindu (1) roti (1) salam-bersalaman (1) sambutan (4) SEA (1) segment (14) sekepala (1) semasa (5) sembilan (1) SHARES (8) shout out (1) simplehijab (2) skincare (1) spend (1) sports (1) stroke (1) student (1) SUKAN (1) tabarruj (1) tag (2) telemovie (1) tema (1) tempat (1) terkini (1) thailand (1) time (1) TIPS (3) top-up (1) Tuhan (8) usm (1) vacay (1) wanita (5)