.

Cara Membuat Situs Iklan Baris

Tuesday, 8 September 2015

HINTERN !

Assalamualaikum and night uollssss. *haa gitu .

So, lamanya tak hupdate blog ni. fuh fuh. berhabuk nyah. tak nampak kan? tak apa, sebab pemilik dia je yang boleh nampak. Jadi, semuanya sihat sihat belaka? mudah-mudahan. aamiin. heeee.

Maaflah, tak update dah lama sangat sebab busy memanjang. almaklumlah, suami nak kena jaga, anak nak kena jaga. makan pakai dia orang. siapa lagi kalau bukan si isteri ni. heee. berangan jap. Allahu, ini semua dusta. hahaa. 

Tepat 1 September 2015, saya dah masuk jadi pelajar praktikal. Orang cakap budak intern la. Apa ingat budak intern senang kena buli ke? haaa. dah kenapa emo terlebih. tak dak aih, saja gurau. mereka semua baik baik. supervisor saya je yang garang. #eh. tak tak. dia baik. serius la baik. gurau sikit je. haaaa. *mati aku kalau dia baca tapi takkan la dia baca ye tak?. haha.

So, First day boleh lah. saya yang nak cari kerja sangat, over excited sangat la tu. padahal supervisor kata "hari first ni relax relax la dulu", tapi si adiba yang degil ni rajin naw naw nak buat kerja. so, tolong filling documents for training di Kemaman,Terengganu. Dah biasa buat kat rumah, so tak ada hal la. haha. berlagak gila.

Second day, rasanya la kan, En.Supervisor tu nampak agaknya yang budak ni beria nak kerja. so, dia pun cakap lah "hari ni nak baca web ke nak tengok barang barang dulu kat warehouse?" Dengan bangga dan excitednya si Adiba ni jawab," nak pergi tengok barang ah, tak syok la duduk kat aircond je" .
pergh. ayat macam dah kenal lama je dengan En.Supervisor tu. ingat dia tu kawan awak ke cik Adiba? haha. *sorry, memang perangai jujur macam tu.heeee. 

After En.Supervisor dah terang and showed me all the machines and equipment, so kenalah buat nota yang proper sikit. Yela, bukan apa, perlu ingatkan diri sendiri, after this intership programme, I need to submit the report. Report tu ok je, but the presentation for Dr and Prof kat USM tu yang menggetarkan tulang rusuk hakak ni. Itu yang masa intern ni kena rajin sikit. sikit je la. tak banyak. *eh, selama ni rajin juga, but this time extra rajin.

For the third day, technicians kat sana ajak pergi tengok dia orang guna machine yang dah lama tak pakai which is power pack dan dibantu oleh delta head skimmer. Machines yang ada kat company ni semua untuk collect the oil spill at the offshore, river, ocean, and etc. So, untuk pastikan that machines do well and can functioning, they test the machines with the seawater. Sebelah company ni ada laut, so dia orang test kat situ je. Oh, lupa. saya intern di *Petroleum Industry Of Malaysia Mutual Aid Group . haaa. cari sendiri.

Hari yang terakhir dalam minggu yang pertama, buat kerja juga la. dah degil sangat nak kerja. En.Supervisor do asked me to memorized and read all about this company. Kalau dia tanya, I cant answer it, nanti En.Supervisor marah siapa yang tanggung woii. *aku la tu siapa lagi.huuuu.nangis dulu.

So, sepanjang seminggu menjadi budak intern ni, actually dah tajdid niat dah awal awal nak buang my habits yang dekat USM tu, which is terlampau serius dengan orang especially lelaki. Jangan jadikan sebab sebab yang kecil menjadi penghalang kejayaan kita dunia dan akhirat. Terutama CINTA. please and please. Kenali dan dalami cinta yang KEKAL dulu, jaga hati, jaga iman. Allah knows Better. ni lari tajuk ni. kah!

So, this first week try la cakap banyak sebab nak kenal macam mana actually perangai pekerja pekerja sana. Tak pernah dibuat nyah yang saya ni banyak cakap dengan lelaki. Manjang masam je. Yela, manis hanya untuk halal nanti. aicecece. silap tajuk lagi? heee. Gatal nak kahwin ke? Aipp muda lagi. heee. 

Yeah, I admit it yang dulu I took technical school and Tecnical Matriculation for mechanical engineering. Jadi bercakap dengan lelaki dalam urusan kerja sudah biasa. Tapi bila dah lama tinggalkan bidang tu, then must work again with a man, I just wanna see how they will react to me if I have a big mouth. That is all.

Jadi, keputusan telah diambil, kalau perlu diubah akan diubah. macam apa pula kan. kalah parlimen macam ni. So, I've decided to just be myself like in USM. Not totally that masam face. But..... heee..

Oh, before I totally forgot. For all new students that already officially be a student of Malaysian Science University(USM), enjoy and please work hard though. haha. btw, ptptn dah masuk. kah!



sumber: google

tak ada kena mengena. But ternampak gambar ni rasa nak post. entah.

p/s : *Smart people speak less. BTW, post kali ni gambar tak ada. macam pelik je kan tak ada dari author. sebab this lappy ada prob sikit. tapi still gagah nak post. 


Thank you reading this entry..











3 comments:

  1. jom join GA ni..rm200 menanti anda!

    http://nasuha-itsmyessay.blogspot.my/2015/09/giveaway-rm200-by-mkhaicom-2015.html

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnang

Labels

2016 (2) 2017 (5) affiliate (2) agent (2) agro (1) alhamdulillah (1) aurat wanita (2) batu 10 (1) berasap (1) Berita (1) biarkan cita tersenyum lagi (1) birthday (1) biskut (1) blogger (32) bloglist (1) brownies (1) campak (1) cari makan (1) coklat (1) contest (7) cornflakes (1) crunchy (1) dapur (1) duit (1) elise (1) environmental (1) erti (1) family (4) farm (1) festival (1) final year (3) food (1) foodporn (3) games (1) giveaway (11) gold (1) graduate (1) graduation (1) hadis (1) hantaran (1) hantu (1) happily (3) hati (4) heat (1) hectic sem (1) hitam (1) holiday (1) homemade (1) homesick (1) hunting (1) income (1) insidious 3 (1) issues (1) jalan-jalan (1) jana (1) jejari (1) karya (1) kuih (2) kuih raya (1) laboo (1) labu (1) life (1) maal hijrah (1) madu (1) makan (1) Malaysia (6) MATHAF (1) melancong (1) memori (1) mengumpat (1) moral values (5) motivation (1) movie (1) mudah (4) murah (1) negeri (1) nestum (1) newspirit (1) nikah (2) nutella (1) ogos (1) pantai (1) pelajar (1) pencarian (1) perihal (2) pinterest (1) pizza (2) port dickson (2) pray (1) produk kecantikan (1) PTPTN (1) puasa (1) puisi (2) ramadhan (1) rangup (1) raya (2) recipes (1) resepi (3) review (3) rezeki (3) rindu (1) roti (1) salam-bersalaman (1) sambutan (4) SEA (1) segment (14) sekepala (1) semasa (5) sembilan (1) SHARES (8) shout out (1) simplehijab (2) skincare (1) spend (1) sports (1) stroke (1) student (1) SUKAN (1) tabarruj (1) tag (2) telemovie (1) tempat (1) terkini (1) thailand (1) time (1) TIPS (3) top-up (1) Tuhan (8) usm (1) vacay (1) wanita (5)