.

Cara Membuat Situs Iklan Baris

Wednesday, 18 November 2015

1st GIVEAWAY MAGIC BAKED

Assalamualaikum readers.
May Allah always blessed.


http://magicbaked.blogspot.my/2015/11/1st-giveaway-magicbaked.html

Lamanya tak join GA or contest or apa apa semua ni. So, terbuka hati nak join GIVEAWAY ni. 

sebab ?

kalau sesiapa yang dah follow blog sis dari awal, dia orang nih memang dah maklum sangat yang sis suka support blogger blogger yang baru ni *cewaaahh.macam la aku lama sangat ye tak.

So, jom la kita beramai-ramai join GA nihh. serious tak rugi. Bukan apa, buat tambah kenalan. Jangan la fikir nak hadiah je. heee. Kalau dapat tu kira macam rezeki la, bonus.

Dan syarat dia pun senang je tau. so, nak join tekan SINI .

Seriously, siapa yang food porn macam sis ni perlu naw tengok blog magic baked ni. dan follow instadia orang. Kek dia, alahai menggoda sangatttt. orang lalu depan pun tak nampak. kah.

Jadi, sis tag blogger yang awesome hokeyh untuk join GA nih.. yang lain pun awesome juga. double awesome. *kang nangis pulak.haha



2) BUSYRA




Syarat-syarat penyertaan :

1: Buat entry bertajuk 1St GIVEAWAY By MB.

2: Copy banner di atas dan linkkan ke entry ini.

3: Follow Blog MB(SINI ) dan Instagram ( SINI )-jika ada.

4: Like Fanpage ( SINI )

5: Copykan url entry dan letakkn di ruang komen di bawah.

Optional :Tag 2 orang blogger keorang dan pastikan dieorg tau.



5 hadiah istimewa untuk 5 yang bertuah

Hadiah MAGICBAKED Bernilai RM30
# Hadiah MAGICBAKED Bernilai RM25
# Hadiah MAGICBAKED Bernilai RM20
# Hadiah MAGICBAKED Bernilai RM15
# Hadiah MAGICBAKED Bernilai RM10

Pemilihan adalah secara RANDOM!! 

Simple Contest For Great Gift =)

GiveAway tamat pada 29 November 2015.
GiveAway terbatal secara automatik sekiranya peserta kurang 20 orang.. 
So keep sharing to people u know =) 

Selamat mencuba!!!
Pemenang akan diumumkan pada 30 November 2015.;)


Saturday, 14 November 2015

All about bless.

Assalamualaikum and evenin' readers.
May Allah always blessed.

 Annyeong Hashimnikka ? subtitle : apa khabar semua ?
Jangan salah faham ok. I'm not kpoppers. Minat sikit sikit tu ada larrr. #eh

Tapi bukan pasal kpoppers yang ingin diperkatakan.

I wanna talk all about "bless'.

Why? Penting sangat ke keberkatan ni ?

TAK ! tak penting LANGSUNG kalau dunia ni awak yang punya. "KALAU".
The problem is, this world kepunyaan Tuhan. Dan satu hari nanti bila sampai masa, we will die dan melangkah ke alam yang satu lagi, yang mana juga Milik Tuhan.

Jadi, KEBERKATAN itu tersangat sangatlah PENTING ye wahai sayang sekalian.

So, thats why semua benda yang kita buat kena ada keberkatan.

Nak dapat degree, nak dapat itu, ini, semua kena ada keberkatan. why ?

Macam mana nak dapat keberkatan nihh ? 

1. Intention.
    Bila kau tuntut ilmu dengan niat yang betul. Niat kerana Allah.

2. Duit. 
    Pinjaman or biasiswa digunakan dengan sebaik mungkin.

3. Masa.
    Bila kau gunakan masa dengan benda-benda yang berfaedah.

4. Assignment.
    Buat dengan niat nak belajar. Buat sehabis baik. Kalau ada salah dan orang lain 
    betulkan, LEARN FROM YOUR MISTAKES.

5. Internship.
    Buat kerja sampai habis. Belajar sebanyak yang boleh. Jangan bagi orang susah dengan
    kerja kita.

6. Exam.
    Usaha sehabis baik. Tak meniru.Tak bawak toyol. 20% usaha, 80% tawakkal. Jangan
    guna konsep tawakkal yang salah.

7. Coursework/Groupwork.
    Bekerjasama. Jaga silaturrahim dengan kawan. 

8. Respect.
    Hormat pensyarah. Dari dia ilmu disampaikan pada kita. Jangan datang kelas lambat..

9. SOLAT (the most IMPORTANT)
    Jangan sesekali tinggal solat. Macam mana nak disiplinkan diri, kalau solat 5 waktu pun 
    tak jaga.

Kalau dapat jaga semua ni, In shaa Allah. segenggam ijazah yang kita dapat penuh keberkatan.

Can you imagine, kalau kita banyak nau nau melagha masa belajar, then bagi segulung ijazah kat parents tu macam :

"Nah ibu, ayah. Ijazah yang orang dapat dengan niat datang sini nak bercinta dan berjoli sakan, duit pinjaman semua orang buat joli, tengok wayang, dating dengan boyfie, masa yang orang habiskan sepanjang hari dengan tidur dan movie marathon, ponteng kelas, exam yang orang lalui dengan meniru, coursework yang kebanyakan copy paste member, datang kelas selalu lambat, tak hormat pensyarah langsung dan yang paling worst, ijazah yang orang dapat dengan selalu tinggalkan solat"

Kalau dapat segenggam ijazah dengan cara yang tak betul, what do you expect bila dapat kerja nanti ?

Nak bagi duit gaji kat parents dan keluarga, it will be like :

"Ibu, ayah, sayang, Nah duit gaji kerja orang dengan permulaan ijazah yang tak ada keberkatan, selalu mengulauu masa kerja, masa kerja habis dengan buat benda tak berfaedah, bergosip sepanjang masa, tengok phone tak sudah, bla bla bla..

So, what do you expect in your future and afterlife ?

Ada akal, sama-sama fikir. hokeyh?

Have a nice day guys :')


p/s : Tenang sikit bila tengok baby ni kann... heeee. :p










Thursday, 12 November 2015

perihal "SUBJEKTIF"

Assalamualaikum and afternoon readers.
May God bless.

SUBJECTIVE ?
Definition : based on or influenced by personal feelings, tastes, or opinions. 

Cantik itu subjektif. Kurus itu subjektif. Badan persis model itu juga subjektif.
Maka yang berlawanan dengan cantik, kurus, itu juga subjektif.

Mungkin cantik di mata si A, tapi biasa-biasa sahaja di mata si B. Mungkin kacak di mata si C tapi biasa-biasa sahaja di mata si D.

So, what I'm gonna to tell ya, kecantikan luaran itu tidak akan kekal. Sampai masa, dimamah usia juga. So, please people, keluar dari fikiran yang seperti itu.Yang hanya nak kan pasangan yang sempurna persis model or pelakon-pelakon akasia dan telemovie.

We're human. We're perfectly imperfect. So, raikan perbezaan, luaskan persamaan. Tak susah pun kan ? 

What is actually important is, kecantikan dalaman, akhlak dan agama seseorang.

Jadi tak perlu nak kondem if perempuan yang gemuk, hitam dan pendek boleh dapat lelaki idaman dan dambaan semua wanita. Faktor yang paling tepat ialah lelaki tersebut melihat kecantikan dalaman dan akhlak wanita itu melebihi fizikal dan kecantikan luaran.

Siapa kita nak kutuk ciptaan Yang Maha Esa ? Tepuk dada tanya iman.



Cinta itu boleh lenyap, bersama lenyapnya sebab.
Al-Imam Ibn Qayyim Al-Jauziyah )


Jika kamu pilih pasangan kamu kerana kecantikan yang dimilikinya, mungkin cinta kamu akan pudar bersama pudarnya kecantikan di wajah pasangan kamu ketika dia di usia tuanya. 

Jika kamu pilih pasangan kamu kerana duit/harta yang dimilikinya sekarang, mungkin cinta kamu akan hilang bersama hilangnya duit/harta pasangan kamu ketika diambang muflis. Dan takut nanti kamu tak sanggup harungi susah senang bersama pasangan kamu.

Tetapi jika kamu memilih dia kerana agama, akhlak dan Allah, Allah itu tak akan lenyap dan cinta kamu juga tak akan lenyap. :)

ok la.Thats all my bebel for todayy.
Hope entry ni sedikit banyak buka mata kita untuk melihat sesuatu dengan lebih positif.

Daaaa. Chiao cincau...

p/s:  Kalau tak boleh nak pandang positif pada diri sendiri, jangan letakkan negativiti tu pada diri orang lain juga.#oppss  


Nah bunga :')






Sunday, 8 November 2015

JANGAN CEPAT MELATAH !

Assalamualaikum and mornin' readers.
May God always bless.

I'm back guys.. Its been a week I closed my blog, because of certain things happened. So, without wasting any of my energy to type so much reasons and bla bla blaa.. Here we go...

Today I wanna shares about "JANGAN CEPAT NAK MELATAH SANGAT LAHH"

Dah kenapa kan tiba-tiba topik ni muncul. haaa. sebab we are all human being. Lagi-lagi perempuan, yang dikurniakan satu akal dan yang lainnya nafsu. No offense. I'm also a woman and wife to-be and also bakal jenazah. So if there is anything happens to you, like starlight pointed under your head tiba-tiba. First thing mesti la kita will have some kind like PHOBIA (hantar masuk hospital). Misalnya lah kan, then jangan lah melatah sampai nak call 911, bomba, polis, jabatan kerja raya #eh. Paling koman people nowadays kalau boleh dia orang nak ambil video then put it on facebook or twitter or any other social media. kan?

Hokeyh la. Sis bagi contoh, suami isteri if ada problem, settle it nicely between you and your partner first. Perempuan, kalau boleh cakap la sehabis baik dengan your hubby. Jangan la nak main terjah je. Ni kalau main terjah je, your hubby nak cakap perkara sebenar pun tak tahu macam mana. Cakap ni kena sembur, cakap tu kena bebel. Ladies, open your mind. Istighfar...

And for men, kalau boleh, if ada problem with your wife cakap baik-baik. Ajak wife masuk bilik bincang elok-elok or pegi luar rumah sambil minum kopi dengan your wife ke. masa tu bincanglah apa yang nak di settlekan. And people please do "REMEMBER" this, DON'T EVER LET YOUR CHILDREN HEARD YOUR PROBLEMO !  Melainkan anak-anak dah besar panjang macam den ni ha. If your wife tengking-tengking, you jangan pulak tengking balik. Cakap dengan nada paling manis. You must use reverse psychology to your wife. Use "Give and Take" system..

Sis bukan la bagus sangat jauh sekali dah nikah. Tapi sis belajar dari suasana sekeliling dan paling dekat my parents. Bukan nak buka aib. No. jauh sekali. Tapi nak kongsi sedikit banyak how my parents handle their problems yang mana sis rasa respect dan in shaa Allah boleh bantu relay sis juga kalau dah nikah nanti.

So, this is the solution.

How to handle the problem between you and your partner.

1. 7 minutes sharing session.

Malam  first after dah nikah, cakap dengan your partner rules yang kita nak guna dalam mendidik kualiti keluarga. Apa yang kita nak dalam membentuk keluarga yang "mawaddah warahmah" dan missionnya "MENUJU KE SYURGA". Discuss, if  everytime when we have any problems tak kira lah besar atau kecil, we must have 7 minutes sharing session between you and me. So dalam masa 7 minit sahaja, you all bincang la. tak perlu nak panjang-panjang.

2. Just between both of you.

Kalau dah ada anak nanti, if you have a problem, ajak your partner masuk bilik then bincang elok-elok. Jangan la gaduh sampai periuk belanga bersepah satu rumah. Dari situ pun dah jatuhkan psychology anak-anak masa mereka dalam proses tumbesaran. Jangan salah anggap dan ingat anak-anak anda yang masih kecil tu tak tahu apa-apa ye. Mereka lagi bijak dari kita dan otak mereka fresh. Actually mereka sedang merakam dalam minda mereka tentang kelakuan kita dan apa yang mereka saksikan. And don't ever you blame them afterwards kalau perkahwinan mereka nanti pun berakhir dengan pergaduhan. Sebab dari kita lah, pembentukan peribadi anak-anak itu menjadi baik atau buruk.

3. Use your words wisely.

Guna perkataan sehabis baik untuk menenangkan your partner. Puji mereka. Tak guna duit pun. Jangan la nak ego sangat. Apa la sangat ego tu kalau nak dibandingkan perkahwinan yang dah terbina berapa tahun. To husband, please use your word of praise untuk puji isteri awak dan to wife, please jangan nak marah-marah tak tentu hala. Dengan ajnabi tak apa, dengan your hubby tak elok la nak marah. Guna perkataan manis je ok. . Kalau nak marah sangat, pergi ambil wuduk, solat hajat minta Allah tunjuk benda yang sebenar. And please, jadi sepositif yang boleh. There's always have a "HIKMAH" on everything we went through.



ok la. Hope this will helps ya ! Gracias..

Thanks for readin' fellows.
Have a nice dayy yeah.


p/s : If you can't solve the problem, lets not make it worst. 

Nah, HADIAH ! :')





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnang

Labels

2016 (2) 2017 (9) affiliate (2) agent (2) agro (1) alhamdulillah (1) aurat wanita (2) bar (1) batu 10 (1) berasap (1) Berita (1) bersederhana (1) beryls (1) biarkan cita tersenyum lagi (1) birthday (1) biskut (1) blogger (36) bloglist (1) blue royals (1) brownies (1) cairkan (1) campak (1) cari makan (1) choc (1) coin (1) coklat (2) contest (8) cornflakes (1) crunchy (1) dapur (1) double boiled (1) double-boiled (1) duit (1) elise (1) environmental (1) erti (1) family (5) farm (1) festival (1) final year (3) food (1) foodporn (3) games (1) giveaway (11) gold (1) graduate (1) graduation (1) grateful (1) hadis (1) hantaran (1) hantu (1) happily (3) hati (4) heat (1) hectic sem (1) hitam (1) holiday (1) homemade (1) homesick (1) hunting (1) income (1) insidious 3 (1) issues (1) jalan-jalan (1) jana (1) jejari (1) karya (1) koci (1) kuih (3) kuih raya (2) kuih tradisional (1) laboo (1) labu (1) lazada (1) life (1) maal hijrah (1) madu (1) makan (1) Malaysia (6) MATHAF (1) melancong (1) memori (1) mengumpat (1) moral values (5) motivation (1) movie (1) mudah (4) murah (1) negeri (1) nestum (1) newspirit (1) nikah (2) nutella (1) ogos (1) pantai (1) pelajar (1) pencarian (1) perihal (2) periuk nasi (1) pinterest (1) pizza (2) port dickson (2) pray (1) produk kecantikan (1) PTPTN (1) puasa (1) puisi (2) ramadhan (3) rangup (1) raya (4) recipes (1) resepi (3) review (3) rezeki (3) rindu (1) roti (1) salam-bersalaman (1) sambutan (4) SEA (1) segment (14) sekepala (1) semasa (5) sembilan (1) SHARES (8) shout out (1) simplehijab (2) skincare (1) spend (1) sports (1) stroke (1) student (1) SUKAN (1) tabarruj (1) tag (2) telemovie (1) tema (1) tempat (1) terkini (1) thailand (1) time (1) TIPS (3) top-up (1) Tuhan (8) usm (1) vacay (1) wanita (5)