.

Cara Membuat Situs Iklan Baris

Saturday, 14 November 2015

All about bless.

Assalamualaikum and evenin' readers.
May Allah always blessed.

 Annyeong Hashimnikka ? subtitle : apa khabar semua ?
Jangan salah faham ok. I'm not kpoppers. Minat sikit sikit tu ada larrr. #eh

Tapi bukan pasal kpoppers yang ingin diperkatakan.

I wanna talk all about "bless'.

Why? Penting sangat ke keberkatan ni ?

TAK ! tak penting LANGSUNG kalau dunia ni awak yang punya. "KALAU".
The problem is, this world kepunyaan Tuhan. Dan satu hari nanti bila sampai masa, we will die dan melangkah ke alam yang satu lagi, yang mana juga Milik Tuhan.

Jadi, KEBERKATAN itu tersangat sangatlah PENTING ye wahai sayang sekalian.

So, thats why semua benda yang kita buat kena ada keberkatan.

Nak dapat degree, nak dapat itu, ini, semua kena ada keberkatan. why ?

Macam mana nak dapat keberkatan nihh ? 

1. Intention.
    Bila kau tuntut ilmu dengan niat yang betul. Niat kerana Allah.

2. Duit. 
    Pinjaman or biasiswa digunakan dengan sebaik mungkin.

3. Masa.
    Bila kau gunakan masa dengan benda-benda yang berfaedah.

4. Assignment.
    Buat dengan niat nak belajar. Buat sehabis baik. Kalau ada salah dan orang lain 
    betulkan, LEARN FROM YOUR MISTAKES.

5. Internship.
    Buat kerja sampai habis. Belajar sebanyak yang boleh. Jangan bagi orang susah dengan
    kerja kita.

6. Exam.
    Usaha sehabis baik. Tak meniru.Tak bawak toyol. 20% usaha, 80% tawakkal. Jangan
    guna konsep tawakkal yang salah.

7. Coursework/Groupwork.
    Bekerjasama. Jaga silaturrahim dengan kawan. 

8. Respect.
    Hormat pensyarah. Dari dia ilmu disampaikan pada kita. Jangan datang kelas lambat..

9. SOLAT (the most IMPORTANT)
    Jangan sesekali tinggal solat. Macam mana nak disiplinkan diri, kalau solat 5 waktu pun 
    tak jaga.

Kalau dapat jaga semua ni, In shaa Allah. segenggam ijazah yang kita dapat penuh keberkatan.

Can you imagine, kalau kita banyak nau nau melagha masa belajar, then bagi segulung ijazah kat parents tu macam :

"Nah ibu, ayah. Ijazah yang orang dapat dengan niat datang sini nak bercinta dan berjoli sakan, duit pinjaman semua orang buat joli, tengok wayang, dating dengan boyfie, masa yang orang habiskan sepanjang hari dengan tidur dan movie marathon, ponteng kelas, exam yang orang lalui dengan meniru, coursework yang kebanyakan copy paste member, datang kelas selalu lambat, tak hormat pensyarah langsung dan yang paling worst, ijazah yang orang dapat dengan selalu tinggalkan solat"

Kalau dapat segenggam ijazah dengan cara yang tak betul, what do you expect bila dapat kerja nanti ?

Nak bagi duit gaji kat parents dan keluarga, it will be like :

"Ibu, ayah, sayang, Nah duit gaji kerja orang dengan permulaan ijazah yang tak ada keberkatan, selalu mengulauu masa kerja, masa kerja habis dengan buat benda tak berfaedah, bergosip sepanjang masa, tengok phone tak sudah, bla bla bla..

So, what do you expect in your future and afterlife ?

Ada akal, sama-sama fikir. hokeyh?

Have a nice day guys :')


p/s : Tenang sikit bila tengok baby ni kann... heeee. :p










26 comments:

  1. nice entry. betul tu, setiap perkara kena ada keberkatan :) wonder jugak dgn students yg selalu tinggal solat ni... sepatutnya as students solat tu yg paling kena jaga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kita doakan mereka sama-sama ye awaa :)

      Delete
  2. betul,,masa duk kat mesir ni,,rasa sgt keberkatan tu penting,,tak guna dpt result okay tp selalu ponteng kelas T.T

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan? kena sematkan selalu dalam diri dunia bukan segalanya. btw, goodluck awaa kat mesir tu.

      Delete
  3. betul..tepat..keberkatan..sangat PENTING..sedikit mencukupi..banyak dikongsi..itu keberkatan..keberkatan dalam rezeki..sama juga dengan hal2 dan urusan2 lain..

    ReplyDelete
  4. Setuju dengan semua point di atas. Semoga segala yang kita lakukan, ada keberkatannya. :)

    ReplyDelete
  5. betol, apa apapun yg kita buat, kena pkir psl keberkatan, kalau tak, entah la apa nasib rezeki kita,,,

    p/s:
    music video iedil putra yg mna? first time sy dgr nama beliau,,haahaa

    ReplyDelete
  6. :)

    p/s : music video HELLO by Altimate. heee

    ReplyDelete
  7. betul tu hidup kene berkat, barulah seisi alam turut mendoakan kesejahteraan kita ;)

    ReplyDelete
  8. bagusnya entry ni...beri kesedaran n motivate utk semua orang...:) keep it up sayang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. in shaa Allah. semua dtg dari Dia.:)

      Delete
  9. memang betul.. keberkatan tu penting.. kadang-kadang kita tak sedar kenapa rasa cam tak hepy, itu tak kena, ini tak kena.. itu mungkin salah satunya ada something wrong dala diri.. kena banyak bermuhasabah mungkin..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hidup ni memang kena banyak muhasabah diri. nice. btw, goodluck untuk jadi penulis. :)

      Delete
  10. Hye dear! Nice entry..=) Totally agree dgn ur entry. Bless is important..once u da dah segulung ijazah, benda tulah hadiah untuk ibu dan ayah kn. Kan? So, kena banyak fikir kedepan dan muhasabah diri. Chaiyok2 in ur life dear! ;)

    ReplyDelete
  11. setuju sangat. semua benda perlu keberkatan, inshaALLAH kalau berkat, ALLAH akan permudahkan. :D

    ReplyDelete
  12. no biggie dear. sama-sama perkongsian ilmu:)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnang

Labels

2016 (2) 2017 (9) affiliate (2) agent (2) agro (1) alhamdulillah (1) aurat wanita (2) bar (1) batu 10 (1) berasap (1) Berita (1) bersederhana (1) beryls (1) biarkan cita tersenyum lagi (1) birthday (1) biskut (1) blogger (36) bloglist (1) blue royals (1) brownies (1) cairkan (1) campak (1) cari makan (1) choc (1) coin (1) coklat (2) contest (8) cornflakes (1) crunchy (1) dapur (1) double boiled (1) double-boiled (1) duit (1) elise (1) environmental (1) erti (1) family (5) farm (1) festival (1) final year (3) food (1) foodporn (3) games (1) giveaway (11) gold (1) graduate (1) graduation (1) grateful (1) hadis (1) hantaran (1) hantu (1) happily (3) hati (4) heat (1) hectic sem (1) hitam (1) holiday (1) homemade (1) homesick (1) hunting (1) income (1) insidious 3 (1) issues (1) jalan-jalan (1) jana (1) jejari (1) karya (1) koci (1) kuih (3) kuih raya (2) kuih tradisional (1) laboo (1) labu (1) lazada (1) life (1) maal hijrah (1) madu (1) makan (1) Malaysia (6) MATHAF (1) melancong (1) memori (1) mengumpat (1) moral values (5) motivation (1) movie (1) mudah (4) murah (1) negeri (1) nestum (1) newspirit (1) nikah (2) nutella (1) ogos (1) pantai (1) pelajar (1) pencarian (1) perihal (2) periuk nasi (1) pinterest (1) pizza (2) port dickson (2) pray (1) produk kecantikan (1) PTPTN (1) puasa (1) puisi (2) ramadhan (3) rangup (1) raya (4) recipes (1) resepi (3) review (3) rezeki (3) rindu (1) roti (1) salam-bersalaman (1) sambutan (4) SEA (1) segment (14) sekepala (1) semasa (5) sembilan (1) SHARES (8) shout out (1) simplehijab (2) skincare (1) spend (1) sports (1) stroke (1) student (1) SUKAN (1) tabarruj (1) tag (2) telemovie (1) tema (1) tempat (1) terkini (1) thailand (1) time (1) TIPS (3) top-up (1) Tuhan (8) usm (1) vacay (1) wanita (5)