.

Cara Membuat Situs Iklan Baris

Monday, 21 December 2015

perihal HANTARAN.

Assalamualaikum and hi!

Ha siedo un tiempo readers!
*translate: Its been awhile readers! :)

Actually my lappy having a problem. *serious problem do. 
but this type of "gigih menaip" sickness terjebak dalam diri ni sampai sanggup guna lappy lama. *barang antik jugak yang berjasa:).

so, ada apa dengan hantaran?
(play the video then baru baca my opinion ok? serius tak menyesal punya! new knowledge!) 




That man in the video is Anwar Hadi, a famous vlogger and author. Beside him is TAKAHARASUIKO, also a vlogger and a singer in The Venopian Solitude band. *she have her owns league that only she in it.yeah.trust me.

Must "layan" ok The Venopian Solitude band sebab lagu lagu dia semua ohhsemm. Ok la sis bagi review sikit tajuk tajuk lagu band ni. 
Mahar, Pelacur Muzik, Ke hadapan Para Pencemar, dll. 

Her music genre is a bit weird, and that "weird" things is my "thang". because I'm truly kind of weirdoo. so, jangan berani dekat ok? kah.

But, that weirdo things bukanlah point yang nak diperkatakan dalam entri kali ni. tapi more to, context dalam video atas tu.

Yes! Hantaran!
People nowadays yang nak nikah, especially yang baru habis belajar, yang baru je dapat kerja,  ramai yang pening kepala sebab hantaran zaman sekarang ni tinggi sangat. Yang paling outrageous bila ada yang sampai pinjam bank. What the fish? Then, after that? merana? sebab hutang keliling pinggang? owwhh nooo man! Wrong decision you've made!

We actually do not want that things happened in our future. So, jangan lebihkan adat. Letak agama yang pertama.

Yeah. I know. kadang-kadang anak dara tu tak nak pun letak tinggi-tinggi sebab tak nak susahkan her future husband dan nakkan majlis yang sederhana je. But her family environment yang nak kan benda-benda yang meriah segala bagai ni. 

But that is what anak dara said. Maybe pada fikiran parents "kami dah besarkan anak dara kami elokkk ja, bagi pendidikan dari kecik sampai la ni dengan modal yang kami ada. Last-last hangpa nak dia, hangpa nak kami bagi murah kat hangpa? mana boleh".


Bagi anak dara yang mempunyai that type of parent, awak semua doa yang baik-baik je supaya parent awak dilembutkan hati. Dan paling penting slow talk, cakap dari mata ke mata, dari hati ke hati. cewahh. In shaa Allah. Family awak akan faham. Parent mana yang nak tengok anak dia sedih ye dak?

Tapi ingat! Jangan sesekali lawan your parent. Your parents tahu apa yang terbaik untuk anak dia. Kalau dah jodoh, tak kemana.

Dan pada belah lelaki, bila side perempuan dah ok, jangan la pulak ambil remeh bab bab nikah ni.
Tebalkan dada tu dengan ilmu. Nikah bukan perkara main-main, bukan sekadar nafsu semata. Tapi lebih kepada sikap tanggungjawab. Amboii, hang dah ambil anak orang, then tak jalankan tanggunggjawab dan amanah, hang ni memang patut letak kat pasiaq jeluih ja. *emo pulak.hee

Tapi bagi yang mampu, dan ramai yang nak sponsor, takpe la. Just go on with your plan. Nothing is wrong. Tapi jangan sampai membazir. Itu rezeki awak. Dan rezeki semua orang lain-lain.

But for sis, sis setuju je nak jemputan 20 orang tu. And before I watched this video dan sebelum tahu kewujudan video ni, actually I already cakap awal-awal dengan my mom nak buat macam tu. But, response from my mom "you should guess what my mom replied"..hahhaa.  *tapi takpe. lama lagi, priority first! kah. ayat sedapkan hati. hee.

So, conclusion is. Buat mana yang tak mampu. Jangan nak susahkan diri. Rukun akad nikah dalam islam pun hanya ada 5. Pengantin lelaki, pengantin perempuan, wali, saksi, akad.

Mudah kan? so, jangan susahkan diri. lagi lagi dengan ekonomi yang tengah turun naik sekarang ni. turun naik? turunnnnn jeee rasanya. #oppss. haha.

For those yang ada pendapat lain or nak bercakap and comment pasal hantaran masa kini, feel free to drop your comments in the comment box ok..


Last but not least,


JANGAN MENCARI, TAPI MENJADI :)




p/s: owh. lupa plak nak kabor. 

A huge CONGRATULATIONS to Anwar Hadi and sis Takaharasuiko. Barakallah for both of you. Semoga berbahagia till Jannah. A future genes with a brilliant and genius "otak"  and soleh/solehah akan lahir with this combinations. In shaa Allah.*tak ada angin,ribut, tahu-tahu nikah dah and thats good.hee:)


Saturday, 19 December 2015

Mient Burger Port Dickson

Assalamualaikum and buenas nonches readers! Como esta?
*translate: Assalamualaikum and good evenin' readers. How are you?

May Allah always blessed you people !

So, taraaa.. Today I wanna shares somethin' brilliantly delicious. 


Yes. I am a food lover. "sangat". Tang makan, jangan cerita lah. Tolak kayu and besi je. kah.

My friend yang rapat dah deal sangat dengan perangai sis. Kalau lapar tahap dah menggigil tu, sis memang akan diam je. Paling cari nahas kalau time tu dia orang tengah buat bising, memang kena sound habis. haha. perangai macam mat lampir sangat. heee

Sis pun tak tahu kenapa. Sis jenis yang bila lapar baru nak makan. Selalu kena bebel dengan my mom. Tapi bila dah makan, tak ingat dunia pulakk tuhh. haih. perangai..

Paling lawak, and paling terkesan yang my friends always ingat sampai sekarang. That time nak beli barang dapur dengan member member ni semua. Duduk pulak paling belakang dalam bas. Time tu sis diam je *kalau tak sis paling banyak cakap. Sis diam sebab masa tu dah pening kepala+menggigil sebab lapar sangat.

Time tu pulak dia orang bising dalam bas. kat situ sis "ter"sound dia orang. *sound 
"sayang".heee.maaf ya awak awak sekalian. Then sampai mall, terus cari roti *tamak pulak tu beli banyak.kah

Then after dah makan, cakap balik dengan member macam biasa. buat muka tak reti je lepas dah tersound dia orang. Then sis explain la. baru dia orang faham. And you know what? Sis kena marah balik sebab tak jaga time makan. Awhhh. Caringnya awak semua. Terharu sis cenggini:)


 Basically, this kedai bukan restaurant pun. kedai biasa. And I like kedai biasa berbanding restoran hipster or yang grand grand tu. ada masalah ke dengan tu? no right. Actually stall  yang biasa-biasa selalunya lagi sedap and "PRICE" pun amat berbaloi.

Tak payah nak bazir sangat. Still kenyang right? thats the point. kedai ni jual not only burgers. Hotdog ada. tapi besar gila. *takdelah tahap boleh gila:) That kind of hotdog we called it Cornydogs. And that is my brotha fav. *Maaf tak ada gambar.hee

My favourite pulak, bukan burger dia orang. But drinks dia. satu-satunya kat pD. kat tempat lain tak tahu la ada ke tak. if ada, do pm sis ok.hee.

mohon abaikan adik sis tengah syok makan.kah


Yes. yang cawan besar tu! boleh minum 4 orang. Usually sis kalau pergi makan, sis and family memang biasa pesan air kosong je or paling manis pun teh o ais limau la. tu je. air lain seriously sis tak minum. Tak akan! Haha. sebab banyak sangat kandungan gula. kah.

Tapi this air which we called it "SODA HERB" telah menambat hati sis. gittewww.haha. Tengok pun dah tahu special. Yang sis boleh "kaji" lah kan.

 Apa yang dia letak dalam air ni : air soda, laici, asam boi, daun pudina. and serai.

Dah lama sebenarnya sis tak makan kat situ. kekangan masa "sangat". kah.

Maaflah gambar tak banyak sebab masing-masing dah kelaparan macam tak makan setahun.


 tengok lama-lama craving dah. daaaa. sampai ketemu lagi ya. #eh :)




Friday, 11 December 2015

Buku Fixi Giveaway by Yaya

Photobucket



Assalamualaikum and evenin' readers!
May Allah always blessed. 
Salam sayyidul Ayyam.

This is it!!!! Taraaaaa.

So, this is "FIXI GIVEAWAY by Yaya."

Ini dia details yang perlu bloggers tahu kalau nak join this GA.
*sis screenshot terus dari blog yaya tau.




So, for this GA, sis nak tag blogger.....jeng jeng jenggg..



AB , CD

Apa lagi tunggu. Jom join? *tekan banner untuk join! :)

Sunday, 6 December 2015

DAFTAR SUKARELAWAN SEA GAMES 2017



Assalamualaikum and afternoon readers!
May Allah always blessed.

Nampak tak semangat kesukanan sis kat situ. Tak pernah update entry awal macam ni. *selalu malam je.

So, actually lama dah nak buat post ni. almaklumlah kekangan masa dan kemalasan yang melanda diri.kah.

Siapa yang pernah dengar tentang sukan Sea? angkat tangan!! Confirm la semua pernah dengar and tahu. kalau yang tak tahu tu, duduk dalam tempurung kelapa ke macam mana? hee. *gurau gurau.hee

Jadi, pihak atasan sana nak rekrut sukarelawan untuk Sea Games yang akan diadakan di Kuala Lumpur pada tahun 2017 nanti.

Siapa yang berminat nak jadi sukarelawan or terlampau obses dengan sukan or teringin nak timba pengalaman and semua laaa. klik LINK kat bawah ni ok.

                          KLIK SINI UNTUK DAFTAR SUKARELAWAN SEA GAMES 2017

Lepas dah klik link kat atas ni, tekan VOLUNTEERS. and isi borang yang ada kat situ. pehe dok pehe?

Sis dah lama dah daftar sebenarnya, cuma yelah tak sempat nak kongsi info kat blog ni je. 
Tak percaya?

Takpe. sis ada bukti la.ceyh *macam budak-budak.kah

Nampak tak tarikh kat gambar bawah ni. 15 NOV 2015 kau. haa, punya semangat daftar awal. sesaja daftar sebenarnya. Nak try nasib la katakan.




Masa tu, sis orang yang ke-6206 daftar. Sekarang kalau tak silap *kalau tak silap la kan, bila tengok bloggers lain yang ada update juga pasal ni, jumlah orang yang dah daftar nak jadi sukarelawan ni cecah 30,000 kau. pehhh. hebat betul!

So, nampaknya statistik tahun 2011 yang kata MALAYSIA dalam kedudukan pertama antara NEGARA-NEGARA ASEAN yang paling banyak mengalami masalah OBESITI ni, salah la ya sis?

Tak. Statistik tu betul. Thats why kesedaran dah timbul dan rakyat nakkan gaya hidup yang sihat. *jawapan bajet ala ahli motivasi je.haha

And surprisingly, on 26 NOV 2015, pihak SUKAN SEA GAMES hantar email and kata sis terpilih. hee. Betul la orang cakap kalau kita mohon sesaja mesti akan dapat. "orang" yang kata, bukan sis kata tau. kah.

So, taraaaa... *applause...kah







Ok. so siapa yang nak daftar lagi, silalah daftar. MAJULAH SUKAN UNTUK NEGARA! haha. terpilih atau tak, tu kira belakang la. rezeki masing-masing. yang penting usaha tu ada.

dari orang yang asyik cakap "alah, kalau isi borang pun bukannya confirm terpilih"

At least we try. right? :)



Saturday, 5 December 2015

It is All REZEKI.

Assalamualaikum and evenin' readers.
May Allah always blessed.

Ya Allah, lamanya sis tinggalkan blog ni. Bila nak update, terfikir report yang tak siap. So, until all my report and presentation completely finished, now my hati feel so lega and freedom nak update blog. Kalau tak, nak update blog rasa macam tak tenang je.

So, sepanjang ketidakberadaan sis, korang semua apa khabar? iman sihat? hati? in shaa Allah diharapkan semua sihat-sihat imannya. *penggunaan ketidakberadaan tak ada dalam kamus.jangan ikut ok? kah.

Yela, sekarang ni kan musim orang kawin . mana la tahu ada dikalangan blogger muda dah kawin ke? so, nak jugak la ucap tahniah. heeee.

Huarghh. release tension jap.

So, niat utama update blog sebab dah lama tak update and rasa semacam bila tak update.

Sebab kedua pulak *drum rolls pleasee!!!! haha

Sis menang 2 GA tau. siapa yang tak tahu, GA tu ialah GIVEAWAY di kalangan bloggers. *mana la tahu yang baca ni bukan blogger ke. acah femes je.

Bukan nak riak. Jauh sekali nak bangga diri. It's just like unbelievable man.. I won! omaii Allah! ahak.

Alhamdulillah. pada sponsor dan bloggers semua. Yeah, it takes time to post this. but lambat atau cepat, sis akan post sebab hargai usaha blogger blogger lain yang buat GA. So, disebabkan sis menang, sis dengan baik hatinya nak review hadiah bagi blogger yang buat GA tu. Tambahkan kenalan lagi "orang kata". sis tak kata tau. heee.

So, first GA is from DIANA RASHID BERSAMA MAMALINK DOT COM.
masa dapat hadiah ni, ibu cakap ada kawan hantar hadiah kat rumah. punyalah ingat secret admire ke. kah *perasan betul

Ni entry sis for this GAdianarashidandmamalink

So, this GA menawarkan MUSTELA travel pack yang sis pernah review dalam blog ni dulu.

Mustela actually salah satu produk kesihatan untuk ibu dan bayi. 
  • Diperbuat dari bahan yang High Quality dengan kandungan Hypoallergenic supaya terjaga dari alergi dan iritasi.
  •  Besides that, formulanya free from pewarna dan zat paraben.
  •  Dibuat dengan penelitian yang berteknologi tinggi agar dapat memberikan yang terbaik untuk kesihatan keluarga. Tersedia satu buah losion ukuran 150ml untuk setiap paket.











This lotion, cream, and cleansing, smells so nice. Geram betol. Seriously macam bau baby kalau pakai. Lagi2 dapat yang travel pack punya, so lagi senang nak sumbat masuk beg! best kan? So, nak travel nanti no need to worry kalau kulit jenis menggelupas tu.

But after I do some review for this brand, hanya setengah baby and people je yang sesuai pakai. Ada baby yang tak sesuai pakai. Maybe because of the climate or cuaca sesetengah country kan. we won't know right? So, kalau apa-apa, you must read articles or somes testimonial to prevent any trouble. hokeyh guys? yeah, yet I mumbles too much.



So, 2nd GA that I've won....... taraaaa.


1st GA by MAGICBAKED !









1st GA by MAGICBAKED hokeyh! haha. Semoga murah rezeki awak. 1st RUNNER UP !

Seriously siapa yang food porn macam sis WAJIB kena follow blog nih and insta dia orang. mengancam sangat. Kek dia menggoda, cair hati sis sampai kena masuk fridge balik. *ok,tu tipu. haha. 

Mungkin kena tinggal blog lama-lama kot baru banyak menang. haha. Hipotesis and conclusion langsung tak boleh diterima and tak boleh pakai !  kah.

So, stay tuned. In shaa Allah setiap hari sis akan update entry baru. balas dendam sikit la, sebab lama nau nau tak update. kah.

oppss, before I forgot, yang mana tinggalkan jejak jejak kat shoutbox tu, nanti sis blogwalking hokeyh? harus punya.

Heyya, thats all this entry. next time sis sambung bebel. chiao.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnang

Labels

2016 (2) 2017 (6) affiliate (2) agent (2) agro (1) alhamdulillah (1) aurat wanita (2) batu 10 (1) berasap (1) Berita (1) biarkan cita tersenyum lagi (1) birthday (1) biskut (1) blogger (33) bloglist (1) brownies (1) campak (1) cantik (1) cari makan (1) coklat (1) contest (7) cornflakes (1) crunchy (1) dapur (1) duit (1) elise (1) environmental (1) erdinabeauty (1) erti (1) family (4) farm (1) festival (1) final year (3) flawless (1) food (1) foodporn (3) games (1) giveaway (11) gold (1) graduate (1) graduation (1) hadis (1) hantaran (1) hantu (1) happily (3) hati (4) heat (1) hectic sem (1) hitam (1) holiday (1) homemade (1) homesick (1) hunting (1) income (1) insidious 3 (1) issues (1) jalan-jalan (1) jana (1) jejari (1) karya (1) kecantikan (1) kuih (2) kuih raya (1) laboo (1) labu (1) life (1) maal hijrah (1) madu (1) makan (1) Malaysia (6) MATHAF (1) melancong (1) memori (1) mengumpat (1) moral values (5) motivation (1) movie (1) mudah (4) murah (1) negeri (1) nestum (1) newspirit (1) nikah (2) nutella (1) ogos (1) pantai (1) pelajar (1) pencarian (1) perihal (2) pinterest (1) pizza (2) port dickson (2) pray (1) produk kecantikan (1) proteinshake (1) PTPTN (1) puasa (1) puisi (2) ramadhan (1) rangup (1) raya (2) recipes (1) resepi (3) review (3) rezeki (3) rindu (1) roti (1) salam-bersalaman (1) sambutan (4) SEA (1) segment (14) sekepala (1) semasa (5) sembilan (1) shaklee (1) SHARES (8) shout out (1) simplehijab (2) skincare (2) spend (1) sports (1) stroke (1) student (1) SUKAN (1) tabarruj (1) tag (2) telemovie (1) tempat (1) terkini (1) thailand (1) time (1) TIPS (3) top-up (1) Tuhan (8) usm (1) vacay (1) wanita (5)