.

Cara Membuat Situs Iklan Baris

Sunday, 17 January 2016

Isu PTPTN. Mahasiswa kini MANJA?

Assalamualaikum and hi readers!
Good evenin' and May Allah blessed all of you:)



To be frank, this issues is totally will be evergreen among the students. Sampai bila-bila isu ni akan dibicarakan sekiranya tiada yang ambil tindakan baik mahasiswa sendiri ataupun pihak yang bertanggungwab.

Ok la. Why tetiba speak up pasal this issues right?

Cerita dia macam ni, when I opened facebook this morning, literally I saw most of the news that popped up in my newsfeed about this "PTPTN" issues.



The things that make me wanna post this story salah satunya sebab Fahmi's post. Who is Fahmi Zainol? Kau orang cari sendiri. He's kind of popular guy juga yang menegakkan isu-isu mahasiswa. 

This is his response for "PTPTN" issues. Click the picture to enlarge it. #kalau dapat baca tanpa klik kira hebat la mata kau orang.kah



By the way, SINAR HARIAN pun ada post about this issues. For more details, just click this link. MAHASISWA LAPAR TERPAKSA MAKAN MEE SEGERA



I do know awak semua pernah belajar di universiti. Dan pada masa tu, nasi lemak berapa sen sangat.

Bukan nak membandingkan, tapi perlu sedar diri kita di zaman yang ekonomi semakin membukit naik.

Nak suruh mahasiswa kerja? Tak perlu heboh-heboh, ramai je yang bekerja sambil belajar. 

Tapi sedar tak, sambil tu mereka juga perlu kumpul merit dan aktif berpesatuan jika mahu kekal duduk asrama yang bayarannya "bolehla" daripada kena sewa rumah yang bayarannya tinggi melambung. Now boleh kira yang mahasiswa dah buat lebih dari #2kerja?

Bukan tak bersyukur, tapi salah ke kalau nak berubah ke arah kebaikan?

Last year, my friend from XXX country did asked me. "Now you study, later you serves your country with the knowledge that you have learned, and you still need to pay the fees? Really?"

He's totally got shocked. 

Ya, mungkin ada yang akan kata, if macam tu, awak pindah je la dari Malaysia. 

Salah ke kalau kita bagi cadangan yang mungkin boleh bawa pada perubahan? even sekecil-kecil cadangan. Malaysia kan negara DEMOKRASI.

Tapi, for students pun jangan lah membazir dan bought something yang tak berfaedah. Trust me, bila ekonomi dan dunia diambang penamat, baru semuanya minta diubah semula dan diberi peluang. Manusia...

Mahasiswa perlu ada inisiatif sendiri dan guna segala kebolehan yang ada:) I know you can do it.

Yela, selain tu mahasiswa boleh belajar tentang ilmu kehidupan, supaya lepas graduate tak ada lah macam counter shocked sangat. 

Actually, dua dua pihak perlu mainkan peranan yang penting. Work in team will solves this issues.



And this is the related issues pasal PTPTN, Mahasiswa lapar, dan Mahasiswa Manja. 

Manja? owh please. Certain je, tak semua.


10 comments:

  1. "Manja? owh please. Certain je, tak semua."

    PREACHHHH!!! \\//! Haha. Yes. Sebenarnya bagus betul isu ni bangkit kan.
    At least more ppl would aware of this issue ugh. Geram pulak bila dh baca semua sampai habis. Betul la, semua brg harga naik kut :((((
    and certain je yg manja, etcetc. Haihhh la. Pls la malaysian pls TT_TT

    NAK MIGRATE

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha. kalau migrate bermakna kita lari dari masalah. kan lebih baik kita betulkan.:) then kalau negara yg kita migrate tu tetiba ekonomi dia lebih buruk, of course kita nak migrate negara lain kan? macam pelarian pulak.huhuuu.

      so, lets change for better life dear:)

      Delete
  2. True. Nak salah kan student je pun tak boleh sebab bukan semua orang senang. Macam mana kalau student tu memang guna duit PTPTN semata mata, tak ke memang terpaksa ikat perut apa semua gara gara harga naik sana sini. Semoga Malaysia makin elok di masa akan datang. Amin.

    ReplyDelete
  3. teringat masa aku dulu2.,
    duit da xder., ptptn xkuar lg.,
    mintak duit kt parent 2-3 ari lg baru bleh masukkan duit.,
    nk taknak selongkar tong sampah la.,

    ReplyDelete
  4. sy belum berpeluang lagi utk belajar kat universiti malaysia, tapi sy dgr tak dibenarkan memasak kat hostel ye? sy rasa salah satu cara berjimat ialah masak sendiri. sayangnya kalau duit habis kat kafe hari hari.

    makan mee segera hari-hari sungguh la tak sihat utk jangka masa panjang T_T

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahh. you're lucky. teringinnya nak belajar Luar negara.
      in shaa Allah. one day maybe.

      Yes. memang tak dibenarkan masak sendri. maybe salah satu reason, hostel cepat blackout kalau ramai masak dlm bilik.
      dan makanan di kafe ada yang mahal dan murah. Mahasiswa kena pandai hidup.

      p/s: ada je yang masak dlm bilik. tapi senyap2.kihkih.:)

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnang

Labels

2016 (2) 2017 (5) affiliate (2) agent (2) agro (1) alhamdulillah (1) aurat wanita (2) batu 10 (1) berasap (1) Berita (1) biarkan cita tersenyum lagi (1) birthday (1) biskut (1) blogger (32) bloglist (1) brownies (1) campak (1) cari makan (1) coklat (1) contest (7) cornflakes (1) crunchy (1) dapur (1) duit (1) elise (1) environmental (1) erti (1) family (4) farm (1) festival (1) final year (3) food (1) foodporn (3) games (1) giveaway (11) gold (1) graduate (1) graduation (1) hadis (1) hantaran (1) hantu (1) happily (3) hati (4) heat (1) hectic sem (1) hitam (1) holiday (1) homemade (1) homesick (1) hunting (1) income (1) insidious 3 (1) issues (1) jalan-jalan (1) jana (1) jejari (1) karya (1) kuih (2) kuih raya (1) laboo (1) labu (1) life (1) maal hijrah (1) madu (1) makan (1) Malaysia (6) MATHAF (1) melancong (1) memori (1) mengumpat (1) moral values (5) motivation (1) movie (1) mudah (4) murah (1) negeri (1) nestum (1) newspirit (1) nikah (2) nutella (1) ogos (1) pantai (1) pelajar (1) pencarian (1) perihal (2) pinterest (1) pizza (2) port dickson (2) pray (1) produk kecantikan (1) PTPTN (1) puasa (1) puisi (2) ramadhan (1) rangup (1) raya (2) recipes (1) resepi (3) review (3) rezeki (3) rindu (1) roti (1) salam-bersalaman (1) sambutan (4) SEA (1) segment (14) sekepala (1) semasa (5) sembilan (1) SHARES (8) shout out (1) simplehijab (2) skincare (1) spend (1) sports (1) stroke (1) student (1) SUKAN (1) tabarruj (1) tag (2) telemovie (1) tempat (1) terkini (1) thailand (1) time (1) TIPS (3) top-up (1) Tuhan (8) usm (1) vacay (1) wanita (5)