.

Cara Membuat Situs Iklan Baris

Tuesday, 23 February 2016

13 TIPS DAN CARA JANA SIDE INCOME BAGI PELAJAR

Assalamualaikum and hi readers!
May Allah blessed all of you:)

Buenos dias ! Como estas?
(Good morning ! How are you ?)

So, sementara tak ada assign or tasks from the lecturers, I think I wanna shares with you guys lagi lagi yang mana masih bergelar STUDENT.

Cara-cara ataupun tips jana SIDE income bagi seorang pelajar.

Ya tahu. duit ptptn or study loan ada yang tak cukup(for some people). Yang cukup tu, just baca tambahkan ilmu k. Kalau nak sedekah kat blog ni pun boleh. Nanti kita buat charity beramai-ramai. kahkah. Serious la. anyone yang baik hati?heee.

I know, I'm not that 'qualified' person to talk about this topics. But apa salahnya kan berkongsi. Mana tahu nanti ada yang komen, then bagi idea lain pulak. So, we can shares the ilm' and get success together as a student dunya wal akhiraah.

Nanti tak ada la lagi kes student yang kelaparan. Serious talk, bila lapar memang tak boleh belajar punya. Sis punya tahap lapar kalau lambat timing makan tu, boleh menggigil tangan ni ha. Tak tipu. My friends semua dah tahu sangat tahap lapar menggigil sis tu.

So, jangan amalkan k. Tak elok.

Panjang kan mukadimmah. Now its time to take a proper sit and looks at all the points that I've just listed.


1) Dropship Agent

Jadi dropship agent. Siapa yang tak tahu tu, dropship ni ibarat kita jadi orang tengah. Kita tak payah susah susah pegang produk pun. Just promote to people about this product and if they like it, they will buy from you with the market price.

Then you'll get commission. Just imagine, one product you can get rm20 as the commision, if you get 100 customer per month? You'll get rm1000 just by sitting in front of your phone and "layan" wassap.

Yela, daripada jadi anti sosial tak tentu hala kan, better promote apa yang patut untuk mengisi masa lapang. ye dak? duit pun masyuk.

But yang penting satu je la, jujur. Jangan pulak produk tu boleh bagi kemudaratan kat public then awak jual juga. Cuba bayangkan kena kat family kita, mesti tak nak kan?

2) Tournament (Referee)

Paling popular jadi pengadil perlawanan bila melibatkan perlawanan yang mempunyai pasukan. Such as netball, handball, soccer and bla bla bla..

Paling tinggi pernah dapat untuk satu perlawanan dalam rm50. Ok la tu kan. Tolong membe. So, if orang panggil jadi pengadil perlawanan, pergi je. (tapi pastikan anda pro terhadap game tersebut, kalau ref pun tak tahu rule habislah.)

Peduli la if your face burn out ke. This is university life man, ignores the negative vibes. Do what you love. Just be confident! You're the best in this world!

3) Blogging

Yes. Blogger. Jangan pandang rendah pada blog. Zaman sekarang zaman sosial media. Orang dah jarang baca surat khabar sebab boleh baca free dalam web such as NST(NewStraitsTimes), Metro, Berita Harian...

And yes, even blogger amatur pun boleh jana income dalam rm100 seminggu hanya dengan menulis tips tips, resepi, or kehidupan peribadi mereka hanya dalam blog.

Dan mereka juga menjana income dengan meletakkan iklan iklan yang telah disewa tapak di blog.( contohnya iklan DETOX SKINNY TEA kat atas blog ni)

4) Menulis Article

Article. Kalau rajin, pergi kat satu satu web majalah such as wanita or muslimteens, cari email majalah tersebut. Buat article yang ada kena mengena dengan majalah tu.

Jangan pulak majalah tu majalah anamuslim, awak buat article macam majalah VOGUE.

Sekali artikel disiarkan, atas budi bicara editor majalah tersebut we can get rm200 per article.

5) Menulis sajak, syair or pantun.

Sama juga seperti menulis artikel seperti di atas. Jika karya awak disiarkan, paling kurang awak boleh dapat rm50 dengan hanya menulis satu sajak or syair.

6) Join persatuan or kem (Fasilitator)

Kebanyakan bila kita dikehendaki menjaga "pelajar", kita akan diberi elaun. Jadi dengan elaun tersebut, boleh la simpan dan menggunakannya jika terdesak.

Lagipun, makanan dapat free. So, kat situ dah jimat duit poket.

7) Part timer.

There's actually many students yang buat part timer. Ada yang buat dari tahun 1. Hebat kan? Tapi...

Bergantung pada kesibukan course masing-masing. Kalau dia rasa dia boleh sebab jadual kelas dia banyak masa terluang, dia akan ambil peluang untuk kerja di dalam universiti dengan caj yang dikenakan ikut jam dia bekerja.

Atau bekerja semasa cuti sem. Yela, bukan senang nak senang, bukan susah nak susah. So, sekarang ni kena berkorban sikit.

8) Jual topup.

Orang sememangnya akan sentiasa mencari topup. Walaupun berapa sen je keuntungan, tapi tetap keuntungan kan? Sikit-sikit lama lama membukit. So stay chill.

Dari orang yang tak nak berusaha tapi asyik sibuk mengata, air liur tu bukan ada harga pun.Heh.

9) Speaker and motivator.

Sesetengah student yang dah pun famous such as youtuber, blogger, usahawan muda and etc.

Mereka ni akan dijemput untuk bagi talk to inspired more people. Dan bayangkan satu talk mereka, berapa yang pihak penganjur akan bayar. Mereka ini bukan calang-calang orang. 

So, dari situ mereka akan jana income.

10) Review

Mana-mana student yang instafamous or pelajar yang ada instashop. Mereka ini akan menerima review dengan bayaran sekali review maybe paling minima rm20?

Rm20 tu kiranya paling minima dan murah. Maksima bayaran untuk review mungkin makan ratusan ringgit juga if orang yang tolong review tu adalah orang yang terkenal, famous icon among youth or celebrity.

11) Printing Service

Kebanyakan student yang mempunyai printer akan buat servis ni. Untung. Pelajar malas nak beratur di kedai hanya setakat mahu print. 

Jadi mereka akan mengupah mereka-mereka yang mempunyai printer dan dari sini pelajar yang mempunyai printer boleh menjana income dengan hanya duduk depan laptop dan cetak kerja. Lepas la duit makan. Alhamdulillah.

12) Student cab

Bagi pelajar yang mempunyai kereta, certain of them memang akan buat student cab bagi menampung duit minyak. Jadi sedikit banyak pun boleh menampung belanja makan di universiti.

Seriously, kalau customer satisfied mereka punya servis, mesti student akan cari mereka bila ke stesen bas ataupun airport untuk balik kampung.

13) Zumba Coach

Yes! This one is the most interesting. Siapa yang ada bakat jadi coach or guru senamrobik(qualified), mereka boleh try buat kelas zumba dengan kerjasama pihak pihak yang bertanggungjawab.

Cuba bayangkan, kalau satu kepala masuk at least rm1 or rm2, if 18 kepala yang join?
and if that 18 people tu join 3 hari dalam seminggu? wahhhhh.

Banyak kan cara income?

Actually, there's many ways nak buat side income ni. Antara nak dengan tak nak je.

Dan semua tips di atas berdasarkan pengalaman sendiri dan member sis. So, kalau sis and member sis boleh buat, korang pun boleh.

Don't ever create LIMITATIONS guys. just Don't! (banyak kali dah ulang ayat ni.hehe)

Btw, for those yang still study, good luck! Sis curi-curi update ni even busy.haih.


p/s: so, siapa yang ada pengalaman lain jana side income masa bergelar pelajar, do comment below ok. We shares, spreads the ilm'  and helps each other :)

Wednesday, 17 February 2016

after a long long HIATUS...

Assalamualaikum and hi readers!
Good evenin' and May Allah blessed all of you:)

Finally. Selepas sekian lama tidak meng"UPDATE" blog disebabkan kekangan masa yang melampau teruknya, now I'm back!!

I'm back guys! Happy la sikit. YEAY!

So, this is my final year. I can't even imagine what will this semester looks like.

Minggu pertama confirm kelas sekejap je sebab lecturer only explained overall,outlines of the subjects,who's the lecturer that in charge on that subject, or what we're goin' to learn and bla bla bla..

I have 7 subjects for this semester. And 4 of it, I must sit for examinations. 2 of the subjects totally 100% coursework. *pehh.kesat dahi.

When it is comes to coursework, many people will think "oh, I'm already felt exhausted this semester, like wanna die, or some people that didn't really care will just said "JUST ENJOY LAH EITHER YOU PASS OR FAILED".

seriously? This is my final year weyh. still you wanna take your enjoy? Nak tak nak dah tak boleh melangkah kebelakang lagi. Memang kedepan je. 

So, just follow the flows with Allah's help. in shaa Allah.




Oh yeah, I'm not gonna take my minor paper(developmental psychology) this semester. This very made me upset.. Upset la untuk orang yang lebih minat minor dia dari major.

Some people will be like "that is your major dude, why you not like it, and if you do not like this major, why you just not changed your major earlier when you was in freshie year"

And I was like " can you just shut up dude, this is what we called FATE! yeah fate. What is fate? fate is kau kena buat even tak suka". haha. no lah.

 Fate is takdir. Baik atau buruk kita akan belajar dari benda yang kita buat.

Allah knows somethin' that we will never know in our future. So, just accept it. Dah final year dah pun kan. kalau tak suka, kena start dari awal la balik. Kalau tak suka jugak, pergi duduk kandang kambing sana.kahkah.

There's must be a HIKMAH after all this happened.

Thats all guys. *Uiishh first time tulis tak ada backspace. 

Jadi, kita enjoy selagi boleh tanpa langgar apa-apa yang Allah murka, k ?


Don't create LIMITATIONS guys. just DON'T ! trust me.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnang

Labels

2016 (2) 2017 (5) affiliate (2) agent (2) agro (1) alhamdulillah (1) aurat wanita (2) batu 10 (1) berasap (1) Berita (1) biarkan cita tersenyum lagi (1) birthday (1) biskut (1) blogger (32) bloglist (1) brownies (1) campak (1) cari makan (1) coklat (1) contest (7) cornflakes (1) crunchy (1) dapur (1) duit (1) elise (1) environmental (1) erti (1) family (4) farm (1) festival (1) final year (3) food (1) foodporn (3) games (1) giveaway (11) gold (1) graduate (1) graduation (1) hadis (1) hantaran (1) hantu (1) happily (3) hati (4) heat (1) hectic sem (1) hitam (1) holiday (1) homemade (1) homesick (1) hunting (1) income (1) insidious 3 (1) issues (1) jalan-jalan (1) jana (1) jejari (1) karya (1) kuih (2) kuih raya (1) laboo (1) labu (1) life (1) maal hijrah (1) madu (1) makan (1) Malaysia (6) MATHAF (1) melancong (1) memori (1) mengumpat (1) moral values (5) motivation (1) movie (1) mudah (4) murah (1) negeri (1) nestum (1) newspirit (1) nikah (2) nutella (1) ogos (1) pantai (1) pelajar (1) pencarian (1) perihal (2) pinterest (1) pizza (2) port dickson (2) pray (1) produk kecantikan (1) PTPTN (1) puasa (1) puisi (2) ramadhan (1) rangup (1) raya (2) recipes (1) resepi (3) review (3) rezeki (3) rindu (1) roti (1) salam-bersalaman (1) sambutan (4) SEA (1) segment (14) sekepala (1) semasa (5) sembilan (1) SHARES (8) shout out (1) simplehijab (2) skincare (1) spend (1) sports (1) stroke (1) student (1) SUKAN (1) tabarruj (1) tag (2) telemovie (1) tempat (1) terkini (1) thailand (1) time (1) TIPS (3) top-up (1) Tuhan (8) usm (1) vacay (1) wanita (5)