.

Cara Membuat Situs Iklan Baris

Tuesday, 23 February 2016

13 TIPS DAN CARA JANA SIDE INCOME BAGI PELAJAR

Assalamualaikum and hi readers!
May Allah blessed all of you:)

Buenos dias ! Como estas?
(Good morning ! How are you ?)

So, sementara tak ada assign or tasks from the lecturers, I think I wanna shares with you guys lagi lagi yang mana masih bergelar STUDENT.

Cara-cara ataupun tips jana SIDE income bagi seorang pelajar.

Ya tahu. duit ptptn or study loan ada yang tak cukup(for some people). Yang cukup tu, just baca tambahkan ilmu k. Kalau nak sedekah kat blog ni pun boleh. Nanti kita buat charity beramai-ramai. kahkah. Serious la. anyone yang baik hati?heee.

I know, I'm not that 'qualified' person to talk about this topics. But apa salahnya kan berkongsi. Mana tahu nanti ada yang komen, then bagi idea lain pulak. So, we can shares the ilm' and get success together as a student dunya wal akhiraah.

Nanti tak ada la lagi kes student yang kelaparan. Serious talk, bila lapar memang tak boleh belajar punya. Sis punya tahap lapar kalau lambat timing makan tu, boleh menggigil tangan ni ha. Tak tipu. My friends semua dah tahu sangat tahap lapar menggigil sis tu.

So, jangan amalkan k. Tak elok.

Panjang kan mukadimmah. Now its time to take a proper sit and looks at all the points that I've just listed.


1) Dropship Agent

Jadi dropship agent. Siapa yang tak tahu tu, dropship ni ibarat kita jadi orang tengah. Kita tak payah susah susah pegang produk pun. Just promote to people about this product and if they like it, they will buy from you with the market price.

Then you'll get commission. Just imagine, one product you can get rm20 as the commision, if you get 100 customer per month? You'll get rm1000 just by sitting in front of your phone and "layan" wassap.

Yela, daripada jadi anti sosial tak tentu hala kan, better promote apa yang patut untuk mengisi masa lapang. ye dak? duit pun masyuk.

But yang penting satu je la, jujur. Jangan pulak produk tu boleh bagi kemudaratan kat public then awak jual juga. Cuba bayangkan kena kat family kita, mesti tak nak kan?

2) Tournament (Referee)

Paling popular jadi pengadil perlawanan bila melibatkan perlawanan yang mempunyai pasukan. Such as netball, handball, soccer and bla bla bla..

Paling tinggi pernah dapat untuk satu perlawanan dalam rm50. Ok la tu kan. Tolong membe. So, if orang panggil jadi pengadil perlawanan, pergi je. (tapi pastikan anda pro terhadap game tersebut, kalau ref pun tak tahu rule habislah.)

Peduli la if your face burn out ke. This is university life man, ignores the negative vibes. Do what you love. Just be confident! You're the best in this world!

3) Blogging

Yes. Blogger. Jangan pandang rendah pada blog. Zaman sekarang zaman sosial media. Orang dah jarang baca surat khabar sebab boleh baca free dalam web such as NST(NewStraitsTimes), Metro, Berita Harian...

And yes, even blogger amatur pun boleh jana income dalam rm100 seminggu hanya dengan menulis tips tips, resepi, or kehidupan peribadi mereka hanya dalam blog.

Dan mereka juga menjana income dengan meletakkan iklan iklan yang telah disewa tapak di blog.( contohnya iklan DETOX SKINNY TEA kat atas blog ni)

4) Menulis Article

Article. Kalau rajin, pergi kat satu satu web majalah such as wanita or muslimteens, cari email majalah tersebut. Buat article yang ada kena mengena dengan majalah tu.

Jangan pulak majalah tu majalah anamuslim, awak buat article macam majalah VOGUE.

Sekali artikel disiarkan, atas budi bicara editor majalah tersebut we can get rm200 per article.

5) Menulis sajak, syair or pantun.

Sama juga seperti menulis artikel seperti di atas. Jika karya awak disiarkan, paling kurang awak boleh dapat rm50 dengan hanya menulis satu sajak or syair.

6) Join persatuan or kem (Fasilitator)

Kebanyakan bila kita dikehendaki menjaga "pelajar", kita akan diberi elaun. Jadi dengan elaun tersebut, boleh la simpan dan menggunakannya jika terdesak.

Lagipun, makanan dapat free. So, kat situ dah jimat duit poket.

7) Part timer.

There's actually many students yang buat part timer. Ada yang buat dari tahun 1. Hebat kan? Tapi...

Bergantung pada kesibukan course masing-masing. Kalau dia rasa dia boleh sebab jadual kelas dia banyak masa terluang, dia akan ambil peluang untuk kerja di dalam universiti dengan caj yang dikenakan ikut jam dia bekerja.

Atau bekerja semasa cuti sem. Yela, bukan senang nak senang, bukan susah nak susah. So, sekarang ni kena berkorban sikit.

8) Jual topup.

Orang sememangnya akan sentiasa mencari topup. Walaupun berapa sen je keuntungan, tapi tetap keuntungan kan? Sikit-sikit lama lama membukit. So stay chill.

Dari orang yang tak nak berusaha tapi asyik sibuk mengata, air liur tu bukan ada harga pun.Heh.

9) Speaker and motivator.

Sesetengah student yang dah pun famous such as youtuber, blogger, usahawan muda and etc.

Mereka ni akan dijemput untuk bagi talk to inspired more people. Dan bayangkan satu talk mereka, berapa yang pihak penganjur akan bayar. Mereka ini bukan calang-calang orang. 

So, dari situ mereka akan jana income.

10) Review

Mana-mana student yang instafamous or pelajar yang ada instashop. Mereka ini akan menerima review dengan bayaran sekali review maybe paling minima rm20?

Rm20 tu kiranya paling minima dan murah. Maksima bayaran untuk review mungkin makan ratusan ringgit juga if orang yang tolong review tu adalah orang yang terkenal, famous icon among youth or celebrity.

11) Printing Service

Kebanyakan student yang mempunyai printer akan buat servis ni. Untung. Pelajar malas nak beratur di kedai hanya setakat mahu print. 

Jadi mereka akan mengupah mereka-mereka yang mempunyai printer dan dari sini pelajar yang mempunyai printer boleh menjana income dengan hanya duduk depan laptop dan cetak kerja. Lepas la duit makan. Alhamdulillah.

12) Student cab

Bagi pelajar yang mempunyai kereta, certain of them memang akan buat student cab bagi menampung duit minyak. Jadi sedikit banyak pun boleh menampung belanja makan di universiti.

Seriously, kalau customer satisfied mereka punya servis, mesti student akan cari mereka bila ke stesen bas ataupun airport untuk balik kampung.

13) Zumba Coach

Yes! This one is the most interesting. Siapa yang ada bakat jadi coach or guru senamrobik(qualified), mereka boleh try buat kelas zumba dengan kerjasama pihak pihak yang bertanggungjawab.

Cuba bayangkan, kalau satu kepala masuk at least rm1 or rm2, if 18 kepala yang join?
and if that 18 people tu join 3 hari dalam seminggu? wahhhhh.

Banyak kan cara income?

Actually, there's many ways nak buat side income ni. Antara nak dengan tak nak je.

Dan semua tips di atas berdasarkan pengalaman sendiri dan member sis. So, kalau sis and member sis boleh buat, korang pun boleh.

Don't ever create LIMITATIONS guys. just Don't! (banyak kali dah ulang ayat ni.hehe)

Btw, for those yang still study, good luck! Sis curi-curi update ni even busy.haih.


p/s: so, siapa yang ada pengalaman lain jana side income masa bergelar pelajar, do comment below ok. We shares, spreads the ilm'  and helps each other :)

61 comments:

  1. setuju number 3 , jadi blogger untuk jana income . :) yang penting jangan putus asa. anyway thanks for this info . seronok baca :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes. blog memang menjana income.:) btw, welcome.

      Delete
    2. saya pernah cuba utk buat nuffnang tapi gagal..kenapa

      Delete
  2. sis saya kurang faham untuk menulis artikel tu. Maksudnyaa kita buat satu artikel yg menarik dan send ke email diaorang? Then if artikel kita tu menarik dan disiarkan di majalah barulah dapat ganjaran. Macam tu ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes! pandainya awaa:) betul. contoh kita buat artikel mengenai bumi hijau n send ke dewan siswa, kalau artikel kita disiarkan, kita akan dibayar. tapi satu je, artikel or benda yg kita buat kena ori karya kita.:)

      Delete
  3. yepp kena terus berusaha untuk majukan diri.. thnx for reminder sis ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes! blocked the negative vibes. welcome awaa:)

      Delete
  4. Yes right. Zaman menjadi student kita dah lama. Masa student just blog jadi side income. Tiada choice lain. Maybe masa tu economy not high macam skrg. :) Btw, nice entry babe. Suka baca. :*

    ReplyDelete
  5. kasi tips naikkn nuffnang sikit :p hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. uisshh.haha. kita pun amatur lagi awaaa.:)

      Delete
  6. happy baca benda ni. thanks!! tengah try nak implement mana yg sesuai :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy lagi happy kalau awak happy.yeay! hee. good luck!

      Delete
  7. nice sharing dear..blh apply ni..hiks!

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks dear. apply tau jangan tak apply.heee:)

      Delete
  8. Suka sangat sangat dekat artikel ni :D Plus, kalau yang pandai edit blog juga boleh bagi servis utk mengedit blog; dekat situ tu macam banyaklah juga dapat income. Suka tengok portfolio para pengedit blog huhu selain drpd letak iklan dalam blog :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes, how come la tak terpikir pasal edit blog yg bawak banyak income tu. thanks awaa. ingatkan kita.:)

      Delete
  9. haaaaa.... (sambil terbeliakkan mata) baru terbukak sikit mata dan minda saya baca entry awak ni hah! terima kasih daun keladi... :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. terbeliak ke? alaaa jangan la terbeliak.heee. sama sama daun pisang awaaa. #eh.haha

      Delete
  10. perghh nice tips! byk jugak rupanya pilihan nak jana side income ni hehe baru tau. thanks kak! mmg berguna sgt tips ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. banyak je lagi cara nak jana income awaaa. welcome dear:)

      Delete
  11. pergh!! inilah yang dicari2...nice info and tips!

    ReplyDelete
  12. Dari 13 idea, dua je saya buat! Dropship & blogging lol masya Allah padahal banyakkk lagi jalan nak tambah pendapatan tu kan. Cuma rajin dengan tak je alahai. Thanks alot for the idea <333

    ReplyDelete
    Replies
    1. no biggie dear. at least ada jugak kan. kira hebat jugak la tu.wahh. keep it up:)

      Delete
  13. banyaknya tips wuhuhuhu kena try buat satu-satu ni tengok mana boleh jalan. hiks.

    ReplyDelete
    Replies
    1. try la. in shaa Allah ada yang jalan nanti. at least kita berusaha

      Delete
  14. betul2..bagus untuk students try

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan. memang sgt bagus. sbb semua ni sy dah buat:)

      Delete
  15. Good sharing tips Diba..student tak terhad belajar je..boleh juga buat banyak perkara yang mampu jana income =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la awaa. tapi dah final year ni macam tak sempat sikit.heeee

      Delete
  16. Setakat ni saya mampu berblogging je dulu haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok la tu. blogging pun earned money tau.

      Delete
  17. Yes yes ! Betul tu. Normally student yg selalu busy tp nk berniaga jugak selalunya jual topup ... kan kan :)

    ReplyDelete
  18. no 1,4,5 tu macam menarik...ohh my god..thanks for the great tips gal! nak try lah nanti..hahhaah..tp part review tu tak thu lah bila nk jadi instafamous! kahkahkah..!

    awak suka laki kaya tak? mata duitan or untuk kepentingan masa depan? jom komen di blog saya! hiks.

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. try la. recommended. haha.

      p/s: kaya budi bahasa? haha.

      Delete
  19. kerja part time is probably the best way to earn money. but it comes with a price

    ReplyDelete
    Replies
    1. indeed:) btw, I miss your japan post.haha

      Delete
  20. sangat2 berguna.. saya pun ade side income jadi dropship agent.. tapi no.4 menulis artikel tu mcm mana ek.. kena deal dengan editor dulu ke? or terus write up je? macam best laaa ...hihih

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh yeke?wahh.
      oh that one, awak tulis je artikel yang boleh datangkan manfaat then hantar je dekat editor majalah majalah yg awak nak. kalau dia nak siarkan artikel awak, dia akan bayar kompaun, I mean duit la.hee

      Delete
  21. so sesapa yang ada buat dropship boleh contact saia. hahahaha

    ReplyDelete
  22. ha nah contact ni. btw, dropship apa?

    ReplyDelete
  23. scroll scroll ternampak perkataan 'duit' terus laju jer baca.. haha. Suggestion yang boleh ditry. :D

    ReplyDelete
  24. banyak rupanya cara mudah nak jana side income...
    kena rajin sikit jek...

    ReplyDelete
  25. Setuju sangat.. just kena rajin sikit la kan

    ReplyDelete
  26. Wahai !..tq atas tips2 tu..terbaekk..just skrg mmg sy buat limitation utk topup je..haha

    ReplyDelete
  27. hoyeahhh!!! jom buat side income hihi

    ReplyDelete
  28. siapa nak cari side income, saya juga sdg mencari bisnes partner..

    ReplyDelete
    Replies
    1. business partner utk bisnes ape ye?

      Delete
  29. Earn real money online by working as a part time job easily, earn up to 2500$ dollars weekly guranteed join link http://dollarsjet.com/?send=39552

    Please visit the link...❤...
    Trima kasih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. http://dollarsjet.com/?send=39552

      Delete
  30. Terbaik ar sis..tq atas info..moga sis selalu murah rezeki dan dipermudahkan segala urusan..amin
    Saya baru nak start wat income ..doakan saya ye

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnang

Labels

2016 (2) 2017 (5) affiliate (2) agent (2) agro (1) alhamdulillah (1) aurat wanita (2) batu 10 (1) berasap (1) Berita (1) biarkan cita tersenyum lagi (1) birthday (1) biskut (1) blogger (32) bloglist (1) brownies (1) campak (1) cari makan (1) coklat (1) contest (7) cornflakes (1) crunchy (1) dapur (1) duit (1) elise (1) environmental (1) erti (1) family (4) farm (1) festival (1) final year (3) food (1) foodporn (3) games (1) giveaway (11) gold (1) graduate (1) graduation (1) hadis (1) hantaran (1) hantu (1) happily (3) hati (4) heat (1) hectic sem (1) hitam (1) holiday (1) homemade (1) homesick (1) hunting (1) income (1) insidious 3 (1) issues (1) jalan-jalan (1) jana (1) jejari (1) karya (1) kuih (2) kuih raya (1) laboo (1) labu (1) life (1) maal hijrah (1) madu (1) makan (1) Malaysia (6) MATHAF (1) melancong (1) memori (1) mengumpat (1) moral values (5) motivation (1) movie (1) mudah (4) murah (1) negeri (1) nestum (1) newspirit (1) nikah (2) nutella (1) ogos (1) pantai (1) pelajar (1) pencarian (1) perihal (2) pinterest (1) pizza (2) port dickson (2) pray (1) produk kecantikan (1) PTPTN (1) puasa (1) puisi (2) ramadhan (1) rangup (1) raya (2) recipes (1) resepi (3) review (3) rezeki (3) rindu (1) roti (1) salam-bersalaman (1) sambutan (4) SEA (1) segment (14) sekepala (1) semasa (5) sembilan (1) SHARES (8) shout out (1) simplehijab (2) skincare (1) spend (1) sports (1) stroke (1) student (1) SUKAN (1) tabarruj (1) tag (2) telemovie (1) tempat (1) terkini (1) thailand (1) time (1) TIPS (3) top-up (1) Tuhan (8) usm (1) vacay (1) wanita (5)