.

Cara Membuat Situs Iklan Baris

Sunday, 6 March 2016

FAMILY'S OPINION

Assalamualaikum and hi readers!
May Allah blessed all of you:)

So, sis selalunya akan ambil masa yang lama untuk post something melainkan post on the spot yang tanpa backspace langsung.

Kalau post on the spot tu maknanya lahir dari hati yang suci la kiranya. ecehhh. suci lerr.

Takk tak. sebenarnya niat memang nak bagi pendapat. "padahal banyak kerja oii"

Respect, words and love.

3 perkataan di atas tu kata kunci untuk post kali ni. haha. dah macam dalam debat pulak. "Saya buka 3 kata kunci utama dalam debat kali ini Yang Dipertua" kah.

Jadi tanpa bebelan yang panjang, sis nak story sikit. sikit je la.


RESPECT.

Lain orang lain cara. Lain keluarga lain budaya. Lain agama lain amalnya.

Faham tak? tak faham kan?

So, lemme explains.

My family ada gaya kami yang tersendiri. dan sis yakin setiap keluarga pun macam tu.

So, if somebody that we usually called strangers then suddenly heard the conversations between me and my family, they will absolutely call me a rude daughter to ma dad and ma mom.

Why? Because your family is not mine. and mine is not yours dude.

Rules dalam keluarga awak lain. Rules dalam keluarga sis lain. So, mana boleh bandingkan cara your parents didik awak dengan my parents "didik" me n ma siblings.

Honestly, my parents knows our "lawak hambar" yang dianggap "RUDE" by some people.

And yeah I also knows their "lawak hambar" yang dianggap "tak patut kot cakap kat anak cenggitu".

Jadi, batasan dan limitations yang berada dalam satu satu keluarga hanya keluarga itu sahaja yang tahu.

Screw your judgements. You don't even know "that" family.

Biasa la. Cara mendidik anak lain lain bagi setiap orang.

And I appreciate ma mom and dad "ajar" sis dengan cara mereka tersendiri dan ikuti perkembangan remaja sampaikan percakapan dia orang pun kalah remaja sekarang. kau rasa? haaaa. jangan main main. 

I do think that ma parents applied this phrase "Kalau nak didik anak, jangan ikut zaman kita, ikut zaman anak tu sendiri tanpa melebihi batasan".

Mohon keluarlah dari mindset yang ntah apa-apa.Come on guys.awhhhh. This is such aca-disappointment.

We're in 21st century. 1st century of the 3rd milennium man. Get out from "that" judgemental things!!! 

Bukan marah. takkk.. nasihattttt. "ikut kata my dad" haha


WORD

Yes. word. this is really important.

Jaga-jaga dengan kata awak semua yang boleh melukakan hati parents. 

Eventhough we used to buat lawak hambar, but all the things in this life has a LIMITS. This things like natural things that will come to our common sense.

Come on la. Takkan tak tahu kalau diri sendiri dah terover acting dengan parents. Ingat dia orang tak tahu? Dia orang just "buat-buat" tak tahu sebab nak tengok sejauh mana kau boleh tipu.

Seriously, my type memang akan cerita the whole story to ma parents. A-Z. And tak pandai menipu sebab air muka ikut kata hati.

Kalau tak suka terus tunjuk.Kalau terlebih suka pun, cepat tunjuk dari air muka. Kadang kadang rasa macam benefit, sometimes rasa macam tabiat buruk pula. Susah nak ubah. Haih. #siscuba

Btw, ma parent usually knows my "kata hati".haha.

And mohon yang mana kalau tertinggi suara dengan parent tu cepat cepat minta maaf. Serious talk, kalau tak, mesti terfikir je dan rasa nak timba ilmu tu macam tak diberkati kalau tak minta maaf. hah sampai macamtu sekali.

Yela, benda yang paling tajam dalam diri manusia adalah yang tidak bertulang iaitu lidah. 

Sekali dah paku, bila tarik keluar still ada kesan. Macam tu juga percakapan.
 "tapi kalau dengan ajnabi,gadis-gadis semua kena tegas. Kau jangan menggatal pulak. Bagi suami tu jadi orang first dengar suara awak yang lembut tu."

Dah masuk bab suami pulak ni kenapa.haha


LOVE

Cinta. Mindset belia sekarang mengenai cinta mesti yang laki perempuan things tu.

well hellooo. tak ada life ke. Yang dah nikah tu lain cerita la. Biaq p la sama depa.

Cinta pada yang Satu. Cinta pada kekasihNya, Cinta pada ibu bapa. 3 ni memang penting.

Pergilah merantau mana, kalau 3 ni tak pegang, susah wei. serious susah.

Tapi kalau pegang 3 ni, in shaa Allah pergi mana pun berjaya.

oh yeah. Lagi satu. selalu lah puji your parents. Tak rugi air liur pun. Satu ayat pun dah boleh naikkan semangat dan psikologi dia orang tau. 

So, yang mana ada buat salah dengan parents or anybody, just minta maaf. Kadang kadang kita minta maaf bukan sebab kita ni lemah, tapi sebab kita tak nak terputus silaturrahim..

Jadi, sis minta maaf kalau post on the spot kali ni ada sakitkan hati orang ke, we wont know right. 
Sorry semua.

Have a nice day.

To ma mom and dad, seriously you guys are the best parents in this world. 

Only we knows. "wink".heeee..

to ma Gorgeous QUEEN and a Handsome KING, nah bunga. :) Love you guys.


p/s: sis tengah countdown mid term break. tak sabar nak balik rumah oi. 24daysleft. haha. :p






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnang

Labels

2016 (2) 2017 (9) affiliate (2) agent (2) agro (1) alhamdulillah (1) aurat wanita (2) bar (1) batu 10 (1) berasap (1) Berita (1) bersederhana (1) beryls (1) biarkan cita tersenyum lagi (1) birthday (1) biskut (1) blogger (36) bloglist (1) blue royals (1) brownies (1) cairkan (1) campak (1) cari makan (1) choc (1) coin (1) coklat (2) contest (8) cornflakes (1) crunchy (1) dapur (1) double boiled (1) double-boiled (1) duit (1) elise (1) environmental (1) erti (1) family (5) farm (1) festival (1) final year (3) food (1) foodporn (3) games (1) giveaway (11) gold (1) graduate (1) graduation (1) grateful (1) hadis (1) hantaran (1) hantu (1) happily (3) hati (4) heat (1) hectic sem (1) hitam (1) holiday (1) homemade (1) homesick (1) hunting (1) income (1) insidious 3 (1) issues (1) jalan-jalan (1) jana (1) jejari (1) karya (1) koci (1) kuih (3) kuih raya (2) kuih tradisional (1) laboo (1) labu (1) lazada (1) life (1) maal hijrah (1) madu (1) makan (1) Malaysia (6) MATHAF (1) melancong (1) memori (1) mengumpat (1) moral values (5) motivation (1) movie (1) mudah (4) murah (1) negeri (1) nestum (1) newspirit (1) nikah (2) nutella (1) ogos (1) pantai (1) pelajar (1) pencarian (1) perihal (2) periuk nasi (1) pinterest (1) pizza (2) port dickson (2) pray (1) produk kecantikan (1) PTPTN (1) puasa (1) puisi (2) ramadhan (3) rangup (1) raya (4) recipes (1) resepi (3) review (3) rezeki (3) rindu (1) roti (1) salam-bersalaman (1) sambutan (4) SEA (1) segment (14) sekepala (1) semasa (5) sembilan (1) SHARES (8) shout out (1) simplehijab (2) skincare (1) spend (1) sports (1) stroke (1) student (1) SUKAN (1) tabarruj (1) tag (2) telemovie (1) tema (1) tempat (1) terkini (1) thailand (1) time (1) TIPS (3) top-up (1) Tuhan (8) usm (1) vacay (1) wanita (5)