.

Cara Membuat Situs Iklan Baris

Monday, 8 August 2016

Biskut Roti Jejari Coklat RANGUPP

Assalamualaikum and hi readers!
Good evenin' and May Allah blessed all of you:)

Eventhough raya dah habis, I must shares jugak resepi biskut roti jejari coklat ni untuk simpanan masa hadapan. Dah dua tahun buat biskut ni sebagai salah satu kuih raya kat rumah.

Dan kerap jugak la makcik pokcik tanya gi mana nak buat kuih ni yoppp? haha.

So, this is it guys. Mudah je. Sebab sis suka buat kerja mudah. Kalau cukup mudah, kita permudahkan lagi.heeee :)


credit: google

BAHAN-BAHAN

  1. 1 bungkus Roti Gardenia BONANZA (actually tak kisah nak guna roti apa pun)
  2. 500g Milk Compund Beryls (Nak guna Dark compound Beryls pun boleh, lagi sedap)
  3. Nestum secukupnya. (Beli dari kedai bakeri yang 1 kg punya terus) 
Tu je pun bahan-bahannya. Mudah sangat kan? Pejam mata boleh settle. *tipu la tu. Kalau beli Chocolate compound tu, boleh buat dua bungkus roti la. sebab dia 1 kg.

So, kita dah tahu bahan-bahan nak buat kuih ni, moh ler kita tengok cara buat dia pulak.

STEPS :

1. Gunting roti kepada dua bahagian. Satu bahagian potong lagi pada 7 bahagian. Result dia macam gambar kat bawah ni. So, satu keping roti(SATU KEPING TAU) dapat 14 jejari roti. banyak kan? Lepas tu susun dalam loyang.

2. Bakar jejari roti tu semua dalam oven. 190'C dalam 12 minit. 
(Tang suhu dengan masa korang kena pandai2, sebab lain oven lain ragamnya. Ada oven baru and oven lama.Jangan sampai rentung sudah)

Ni la rupa bila dah keluar dari oven. Dari segi saiz ada pengecilan sedikit.haha. Ada la tu explaination dari segi saintifik. Nak tahu p belajar sana.heee

3. Celupkan dengan coklat yang korang dah cairkan guna kaedah double-boiled. Golek-golekkan jejari roti tu, biar semua sudut kena coklat.
Sis guna kaedah double-boiled rice cooker ni sebab tak nak dia keras cepat sangat. susah nak buat nanti. Asyik kena ulang alik dapur je. 
So kalau macam ni, dia akan terus cair.haha. But hati-hati tau, sebab coklat ni dia sejenis yang sensitif dengan haba. Silap sikit, terus tak jadi coklat cair and akan berketul-ketul. Bila berketul, susah nak pulihkan tekstur dia balik. Kiranya korang kena pandai main dengan temperature dia:)


4. Last but not least, lepas habis celup jejari roti tu dengan coklat, tabur dengan nestum. The end, taraaaaa... Senang kan?haha
Tak kisah la nak tabur or celup ke macam mana, asal semua coklat tu ditutupi dengan nestum. Mudah kan? haaaa. dah cakap. Siapa yang tak nak percaya tadi tu? haha. I told ya.

Ada banyak lagi resepi kuih raya yang tak sempat nak post. In shaa Allah, ada masa, I'll post. :)

See you all so soon ok? heee. apa apa komen, roger je kat comment box below or kat cbox. Trust me, I read all of that stuff. Nite dude. 

Assalamualaikum. :)

Sunday, 7 August 2016

Pencarian bloglist untuk blog gadisgenits

Assalamualaikum and hi readers!
Good evenin' and May Allah blessed all of you:)

Lamanya tak join PENCARIAN BLOGLIST or any GIVEAWAY. I've been tagged by MAS. thanks awaa. :)

So, nak mengeratkan lagi silaturrahim sesama blogger, sis join PENCARIAN BLOGLIST dari GADIS KENIT.

Photobucket

Syarat dia mudah je. Nak tahu syarat dan macam mana nak join tekan gambar k:)

Blogger yang bertuah, kena tag oleh empunya blog ni ialah...... drum rolls pleaseee....

1) YAYA

2) CikKyra

3) Airin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnang

Labels

2016 (2) 2017 (9) affiliate (2) agent (2) agro (1) alhamdulillah (1) aurat wanita (2) bar (1) batu 10 (1) berasap (1) Berita (1) bersederhana (1) beryls (1) biarkan cita tersenyum lagi (1) birthday (1) biskut (1) blogger (36) bloglist (1) blue royals (1) brownies (1) cairkan (1) campak (1) cari makan (1) choc (1) coin (1) coklat (2) contest (8) cornflakes (1) crunchy (1) dapur (1) double boiled (1) double-boiled (1) duit (1) elise (1) environmental (1) erti (1) family (5) farm (1) festival (1) final year (3) food (1) foodporn (3) games (1) giveaway (11) gold (1) graduate (1) graduation (1) grateful (1) hadis (1) hantaran (1) hantu (1) happily (3) hati (4) heat (1) hectic sem (1) hitam (1) holiday (1) homemade (1) homesick (1) hunting (1) income (1) insidious 3 (1) issues (1) jalan-jalan (1) jana (1) jejari (1) karya (1) koci (1) kuih (3) kuih raya (2) kuih tradisional (1) laboo (1) labu (1) lazada (1) life (1) maal hijrah (1) madu (1) makan (1) Malaysia (6) MATHAF (1) melancong (1) memori (1) mengumpat (1) moral values (5) motivation (1) movie (1) mudah (4) murah (1) negeri (1) nestum (1) newspirit (1) nikah (2) nutella (1) ogos (1) pantai (1) pelajar (1) pencarian (1) perihal (2) periuk nasi (1) pinterest (1) pizza (2) port dickson (2) pray (1) produk kecantikan (1) PTPTN (1) puasa (1) puisi (2) ramadhan (3) rangup (1) raya (4) recipes (1) resepi (3) review (3) rezeki (3) rindu (1) roti (1) salam-bersalaman (1) sambutan (4) SEA (1) segment (14) sekepala (1) semasa (5) sembilan (1) SHARES (8) shout out (1) simplehijab (2) skincare (1) spend (1) sports (1) stroke (1) student (1) SUKAN (1) tabarruj (1) tag (2) telemovie (1) tema (1) tempat (1) terkini (1) thailand (1) time (1) TIPS (3) top-up (1) Tuhan (8) usm (1) vacay (1) wanita (5)