.

Cara Membuat Situs Iklan Baris

Wednesday, 22 March 2017

Produk KECANTIKAN (SKINCARE)

Assalamualaikum and hi guyss!
May Allah blessed all of you.

so, how are you guys? Sis tinggalkan blog ni sebulan kotttt. haha.
Maaf lerr. Tapi still ada ok kat sini, jangan buat buat tak nampak sudah. :)


http://www.sinarharian.com.my/nasional/kkm-kesan-8-kosmetik-beracun-1.647678


Cerita dia macam ni, sis scroll facebook dan instagram sis nampak terlalu banyak lambakan produk produk kecantikan untuk lelaki dan wanita. Dan semalam sis ternampak SINAR HARIAN post ni.

Eh kejap, apa kau ingat skincare ni untuk perempuan je? lelaki pun nak jaga muka jugak. Make up tu yela perempuan je yang pakai, kalau lelaki pakai pun, sis rembat if dia datang depan rumah. haha. Ganas tak? kihkih

Guys, memang skincare ni penting untuk jaga dan pulihkan muka kita luar dalam. TAPIIII, please and please jangan tersilap pilih skincare. Mantapkan ilmu di dada tu dulu sebelum beli skincare. Banyak je yang skincare original dan fake yang ada sekarang. Dan produk rebranding, repackaging, timbang kilo tu semua terlampau banyak kat mana mana. Ya sis tahu semua orang otak berniaga sekarang ni, tapi kan lagi baik benda yang kita jual pada pengguna tu bagi manfaat pada mereka, jangan la hanya nak kaut keuntungan semata. 

Lagi satu, muka yang keluar jerawat tu normal la korang. Kalau yang keluar jerawat dari resdung tu lain cerita la. Kulit yang normal dan sihat mana ada yang tak keluar langsung jerawat. Yang girls pun, masa datang haid tu pun akan ada keluar satu dua bijik jerawat even kulit kita flawless cam mana pun. Tak caya? ha tunggu korang punya kitaran haid serang balik.

Tapi if korang degil jugak nak pakai produk yang  contains mercury dan bahan kimia berbahaya sebab nak cantik cepat sangat, kesan dia jangka panjang kottt. Fungsi merkuri  ni untuk buang lapisan kulit sampai jerawat tu takkan boleh keluar lagi. Memang ler cantikk, siapa yang taknak cantik ye dak? tapi tunggulah risiko untuk kena kanser kulit. Bagi sis, better kulit kita sihat luar dan dalam yang kadang kadang keluar jerawat dari kulit putih gebu gebas tak ada langsung jerawat tapi risiko kena kanser kulit tersangat tinggi.

Dan lagi satu, ni sis copy paste dari seorang doktor.

"tak wujud produk 100% NATURAL dan ORGANIK dalam dunia ni. Yang ada hanya produk yang guna bahan kimia berbahaya dan kimia selamat sahaja walaupun pada asasnya anda guna buah-buahan dan lain lain yang natural.

Bila dah dijadikan sabun or apa2, of course tak natural lagi. Paling cikai pun dah letak bahan awet dalam tu. Kalau nak natural, panjat pokok amik buah dan sapu terus kat muka.

Jangan tertipu dengan ayat 100% natural. Tak wujud. Dan founder pun jangan kelirukan pengguna dengan ayat ni" - HAFIZ SURATMAN

Apa yang doktor ni kata terlalu betul. Dan based on my experience, kalau nak amik buah or sayur then tepek kat muka pun belum dikira organik dan natural. Semuanya bergantung pada cara orang yang menanam sayuran dan buah tu. If orang tu guna bahan kimia which is commonly pesticide untuk sembur sayur dan buah tu, then kita tepek kat muka, still  tak boleh claimed organik sebab cara penanaman dia tak organik. :) Ingat senang ke nak tanam sayur dan buah yang organik? Susah gilaa kau. Hanya beberapa orang petani semangat kental je yang sis pernah jumpa buat tanaman organik. Tu pun dah ramai dah yang tak buat.

Yang penting sebelum buat apa apa, or beli apa apa, kaji dulu guys. Rajinkan diri tu membaca dan cari info sikit macam mana nak kenal produk produk yang boleh bawa kesan buruk kat kita. Ni tak, malas membaca then salahkan orang tu orang ni. Sebenarnya semua ni berbalik pada kita:)

Maaf kalau penulisan sis kali ni ada yang buat korang tersinggung ke k. Sis cuma nak selamatkan korang je.heee. Lets make world piece:)


Friday, 17 February 2017

Review : Telemovie BIARKAN CINTA TERSENYUM LAGI ( Aeril Zafril, Wawa Zainal dan Sari Yanti)

Assalamualaikum and hi guyss!
May Allah blessed all of you.

So, 2 minggu dah sis tak post apa apa kan. Maaf:( .  MASA tidak mengizinkan. heee. Banyak je nak cerita kat korang ni sebenarnya. Tapi satu satu la kan.

Tadi petang, ya petang tadi la. Sis punyalah bosan. Kalau busy, busy sangat sampai tak menang tangan dan kaki nak handle. Bila free, free sangat. Ni la manusia. haha. Masa scroll facebook, nampak pulak telemovie ni kat page KELIMERAH. Awalnya, bila tajuk cinta ni, sis malas nak tengok. Takpe la tengok mukadimah dia je macam mana, kalau sweet sangat, tutup je la.haha. 

Friday, 3 February 2017

Malaysia Thailand Halal Food Festival (MATHAF) di Port Dickson

Assalamualaikum and hi guyss!
May Allah blessed all of you.

Minggu ni sis konsisten kot update blog.kahkah. *Applause sikit la weii.haha. Almaklumlah, nak menghabiskan sisa sisa cuti dengan jayanya.

Jadi, kali ni sis nak cerita tentang MATHAF. apa tu apa tu? terangkan boleh tak sis? haha. Ok ok, sis terangkan ya wahai anak anak, kakak adik abang pokcik mokcik.:p
MATHAF tu sebenarnya... ha tengok gambar bawah ni.

Sis sebenarnya dah nampak benda ni masa nak amik adik dari sekolah.Tapi baru semalam ni ha dapat pergi. Haa mesti ada yang tanya, kenapa tak pergi kat Penang punya je masa sebelum cuti sem hari tu? Sebabnyaaaa... masa tu memang busy gila nak menghabiskan thesis, assignment, study week and so on. Lagipun kalau pergi kat Penang punya tu, mesti banyak habis duit punyaaaa. Sis ni dah la kedekut. #Oppss. Bukan kedekut weyh, tapi bila tengah belajar dan lagi lagi kat Penang yang semua barangnya boleh dikatakan mahaalllll, so sikap "berjimat-cermat" tu memang kena ada la. hihiiii. Kalau tak berjimat cermat, alamatnya maggi satu paket tu kerat empat lerrr dekat dekat nak hujung sem tu.haha..Tapi alhamdulillah tak pernah lagi la buat cenggitu.

Wednesday, 1 February 2017

Laboo Agro Farm (Jalan jalan Berilmiah)

Assalamualaikum and hi guyss!
May Allah blessed all of you.

So, what is up everybodyyy? How's your raya?  If it is bad, just assume there will be a hikmah for that. ok? piece yawww.

Amaran: Post ini agak panjang. Yang malas nak baca or dapat ilmu lebih, tak perlu baca. Sis serious ni. emoticon marah.haha

Kelmarin sis pergi Laboo Agro Farm yang bertempat di Batu 8 Labu, Negeri Sembilan. Niat awal memang nak pergi sana cari sedikit ilmu tentang pertanian, yela manala tahu nanti sis akan further study or kerja dalam bidang persekitaran yang melibatkan pertanian ke. Kita tak tahu apa yang akan jadi masa akan datang kan sebab kita hanya mampu merancang. Then, memandangkan adik sis yang perempuan tu pun ada kerja kursus yang melibatkan pertanian, sis ajak dia sekali untuk temu bual Basyar Ali si pemilik Laboo Agro Farm. Dia pun setuju.

Saturday, 28 January 2017

Review: Restoran DAPUR BERASAP Port Dickson!

Assalamualaikum and Happy Chinese New Year Guysss!
May Allah blessed all of you readers.
Annyeonggggg.haha.

So, seperti yang dijanjikan kelmarin, sis akan share satu kedai makan di Port Dickson yang boleh juga dikatakan baru saja buka. (semalam sis busy, tak sempat nak share.maaf)

Kat bawah ni, dia punya nama kedai. DAPUR BERASAP. gambar dari tepi je mampu tangkap, sebab masa tu dah nak maghrib dan banyak orang. Jadi, malu nak pergi centre kedai tu nak tangkap gambar. kwang kwang kwang.haha.


Memang tersangat berbaloi kalau nak makan CHICKEN CHOP dia kat situ. Sebab apa? Sebabnya MURAHHHH woii. RM5 je dan kenyangg sangat. Kalau yang suka western food tu pergi la try. Confirm tak rugi. Bagi orang macam sis yang kurengg sikit western ni, still akan cakap chicken chop dia sedap. Terbaik dari dapur.haha.

Wednesday, 25 January 2017

alhamdulillah. Adibarusli is back!

Assalamualaikum and hi guyss!
May Allah blessed all of you.

Sebelum apa-apa, nah bunga. hee:)



lamanyaaa tak menuliss :(

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnang

Labels

2016 (2) 2017 (5) affiliate (2) agent (2) agro (1) alhamdulillah (1) aurat wanita (2) batu 10 (1) berasap (1) Berita (1) biarkan cita tersenyum lagi (1) birthday (1) biskut (1) blogger (32) bloglist (1) brownies (1) campak (1) cari makan (1) coklat (1) contest (7) cornflakes (1) crunchy (1) dapur (1) duit (1) elise (1) environmental (1) erti (1) family (4) farm (1) festival (1) final year (3) food (1) foodporn (3) games (1) giveaway (11) gold (1) graduate (1) graduation (1) hadis (1) hantaran (1) hantu (1) happily (3) hati (4) heat (1) hectic sem (1) hitam (1) holiday (1) homemade (1) homesick (1) hunting (1) income (1) insidious 3 (1) issues (1) jalan-jalan (1) jana (1) jejari (1) karya (1) kuih (2) kuih raya (1) laboo (1) labu (1) life (1) maal hijrah (1) madu (1) makan (1) Malaysia (6) MATHAF (1) melancong (1) memori (1) mengumpat (1) moral values (5) motivation (1) movie (1) mudah (4) murah (1) negeri (1) nestum (1) newspirit (1) nikah (2) nutella (1) ogos (1) pantai (1) pelajar (1) pencarian (1) perihal (2) pinterest (1) pizza (2) port dickson (2) pray (1) produk kecantikan (1) PTPTN (1) puasa (1) puisi (2) ramadhan (1) rangup (1) raya (2) recipes (1) resepi (3) review (3) rezeki (3) rindu (1) roti (1) salam-bersalaman (1) sambutan (4) SEA (1) segment (14) sekepala (1) semasa (5) sembilan (1) SHARES (8) shout out (1) simplehijab (2) skincare (1) spend (1) sports (1) stroke (1) student (1) SUKAN (1) tabarruj (1) tag (2) telemovie (1) tempat (1) terkini (1) thailand (1) time (1) TIPS (3) top-up (1) Tuhan (8) usm (1) vacay (1) wanita (5)