.

Cara Membuat Situs Iklan Baris

Wednesday, 22 March 2017

Produk KECANTIKAN (SKINCARE)

Assalamualaikum and hi guyss!
May Allah blessed all of you.

so, how are you guys? Sis tinggalkan blog ni sebulan kotttt. haha.
Maaf lerr. Tapi still ada ok kat sini, jangan buat buat tak nampak sudah. :)


http://www.sinarharian.com.my/nasional/kkm-kesan-8-kosmetik-beracun-1.647678


Cerita dia macam ni, sis scroll facebook dan instagram sis nampak terlalu banyak lambakan produk produk kecantikan untuk lelaki dan wanita. Dan semalam sis ternampak SINAR HARIAN post ni.

Eh kejap, apa kau ingat skincare ni untuk perempuan je? lelaki pun nak jaga muka jugak. Make up tu yela perempuan je yang pakai, kalau lelaki pakai pun, sis rembat if dia datang depan rumah. haha. Ganas tak? kihkih

Guys, memang skincare ni penting untuk jaga dan pulihkan muka kita luar dalam. TAPIIII, please and please jangan tersilap pilih skincare. Mantapkan ilmu di dada tu dulu sebelum beli skincare. Banyak je yang skincare original dan fake yang ada sekarang. Dan produk rebranding, repackaging, timbang kilo tu semua terlampau banyak kat mana mana. Ya sis tahu semua orang otak berniaga sekarang ni, tapi kan lagi baik benda yang kita jual pada pengguna tu bagi manfaat pada mereka, jangan la hanya nak kaut keuntungan semata. 

Lagi satu, muka yang keluar jerawat tu normal la korang. Kalau yang keluar jerawat dari resdung tu lain cerita la. Kulit yang normal dan sihat mana ada yang tak keluar langsung jerawat. Yang girls pun, masa datang haid tu pun akan ada keluar satu dua bijik jerawat even kulit kita flawless cam mana pun. Tak caya? ha tunggu korang punya kitaran haid serang balik.

Tapi if korang degil jugak nak pakai produk yang  contains mercury dan bahan kimia berbahaya sebab nak cantik cepat sangat, kesan dia jangka panjang kottt. Fungsi merkuri  ni untuk buang lapisan kulit sampai jerawat tu takkan boleh keluar lagi. Memang ler cantikk, siapa yang taknak cantik ye dak? tapi tunggulah risiko untuk kena kanser kulit. Bagi sis, better kulit kita sihat luar dan dalam yang kadang kadang keluar jerawat dari kulit putih gebu gebas tak ada langsung jerawat tapi risiko kena kanser kulit tersangat tinggi.

Dan lagi satu, ni sis copy paste dari seorang doktor.

"tak wujud produk 100% NATURAL dan ORGANIK dalam dunia ni. Yang ada hanya produk yang guna bahan kimia berbahaya dan kimia selamat sahaja walaupun pada asasnya anda guna buah-buahan dan lain lain yang natural.

Bila dah dijadikan sabun or apa2, of course tak natural lagi. Paling cikai pun dah letak bahan awet dalam tu. Kalau nak natural, panjat pokok amik buah dan sapu terus kat muka.

Jangan tertipu dengan ayat 100% natural. Tak wujud. Dan founder pun jangan kelirukan pengguna dengan ayat ni" - HAFIZ SURATMAN

Apa yang doktor ni kata terlalu betul. Dan based on my experience, kalau nak amik buah or sayur then tepek kat muka pun belum dikira organik dan natural. Semuanya bergantung pada cara orang yang menanam sayuran dan buah tu. If orang tu guna bahan kimia which is commonly pesticide untuk sembur sayur dan buah tu, then kita tepek kat muka, still  tak boleh claimed organik sebab cara penanaman dia tak organik. :) Ingat senang ke nak tanam sayur dan buah yang organik? Susah gilaa kau. Hanya beberapa orang petani semangat kental je yang sis pernah jumpa buat tanaman organik. Tu pun dah ramai dah yang tak buat.

Yang penting sebelum buat apa apa, or beli apa apa, kaji dulu guys. Rajinkan diri tu membaca dan cari info sikit macam mana nak kenal produk produk yang boleh bawa kesan buruk kat kita. Ni tak, malas membaca then salahkan orang tu orang ni. Sebenarnya semua ni berbalik pada kita:)

Maaf kalau penulisan sis kali ni ada yang buat korang tersinggung ke k. Sis cuma nak selamatkan korang je.heee. Lets make world piece:)


10 comments:

  1. True. Thanks for sharing such a good information. Most seller will say that their product is 100% organic although it is not true.

    ReplyDelete
  2. yeah..betul..saya sokong...kebanyakan org sekarang nk cepat.pki esok lusa nak putih..xdapat derrr...even dia claim produk organik pun..belum tentu 100% organic..yg founder2 tu lg la,ade je yg x pakai pun produk dia.p suntik sana sini.cara nk cam repackaging biasa cream kaler kuning..lebih kurang sama je..kne bijak memilih..tak pasal kena kanser kulit.niaya

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni mesti dah byk buat research jugak kan?heeee

      Delete
  3. Agreed! Ibu pun larang sab kalau nak guna produk atau skincare Local. Sab lebih prefer produk-produk muka dari pharmacy like guardian or watson je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. local dan rebrand produk lain dear. ada je local produk yang berkualiti. yang tak elok tu yang rebrand, timbang kilo , repacking tu semua :)

      Delete
  4. Kena pandai pilih skincare yang betul la. Yang pasti skincare untuk lelaki harga mahal gila. Sobsss.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha. ada je yang berkualiti dan harga mamou milik untuk lelaki. try search erdina beauty by hafiz suratman. baru je launch setahun lepas. founder dia doktor dan dia sendiri amik masa lama formulasikan skincare tu dengan bantuan doktor doktor pakar lain:)

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnang

Labels

2016 (2) 2017 (5) affiliate (2) agent (2) agro (1) alhamdulillah (1) aurat wanita (2) batu 10 (1) berasap (1) Berita (1) biarkan cita tersenyum lagi (1) birthday (1) biskut (1) blogger (32) bloglist (1) brownies (1) campak (1) cari makan (1) coklat (1) contest (7) cornflakes (1) crunchy (1) dapur (1) duit (1) elise (1) environmental (1) erti (1) family (4) farm (1) festival (1) final year (3) food (1) foodporn (3) games (1) giveaway (11) gold (1) graduate (1) graduation (1) hadis (1) hantaran (1) hantu (1) happily (3) hati (4) heat (1) hectic sem (1) hitam (1) holiday (1) homemade (1) homesick (1) hunting (1) income (1) insidious 3 (1) issues (1) jalan-jalan (1) jana (1) jejari (1) karya (1) kuih (2) kuih raya (1) laboo (1) labu (1) life (1) maal hijrah (1) madu (1) makan (1) Malaysia (6) MATHAF (1) melancong (1) memori (1) mengumpat (1) moral values (5) motivation (1) movie (1) mudah (4) murah (1) negeri (1) nestum (1) newspirit (1) nikah (2) nutella (1) ogos (1) pantai (1) pelajar (1) pencarian (1) perihal (2) pinterest (1) pizza (2) port dickson (2) pray (1) produk kecantikan (1) PTPTN (1) puasa (1) puisi (2) ramadhan (1) rangup (1) raya (2) recipes (1) resepi (3) review (3) rezeki (3) rindu (1) roti (1) salam-bersalaman (1) sambutan (4) SEA (1) segment (14) sekepala (1) semasa (5) sembilan (1) SHARES (8) shout out (1) simplehijab (2) skincare (1) spend (1) sports (1) stroke (1) student (1) SUKAN (1) tabarruj (1) tag (2) telemovie (1) tempat (1) terkini (1) thailand (1) time (1) TIPS (3) top-up (1) Tuhan (8) usm (1) vacay (1) wanita (5)